Seçici algılatma: Şeytan bize, bir olayın vaya bir durumun olumsuz ayrıntılarını algılatır ve gözümüzde büyütür. Şeytan, durumun veya olayın olumlu yanlarını görmemize engel olur.
Kutupsal algılatma: Şeytan bize herşeyin siyah ya da beyaz veya iyi ya da kötü olduğunu düşündürür. Yani bir şey ya iyidir ya da kötüdür. Ya mükemmelsinizdir ya da çok başarısızsınızdır. İkisinin ortası yoktur.
Aşırı genelleme: Şeytan sadece tek bir olay üzerinde değerlendirme yaparken , aynı şeyin tekrar tekrar olacağına bizi ikna eder. Sadece tek bir olumsuz ilişki yaşayan birinin bundan sonra karşı cinsle ilişkiye girmekten korkması ve karşı cinsten nefret etmesi gibi.
Kadınlar kötüdür ya da erkekler kötüdür gibi aşırı genellemeleri şeytan bize düşündürür.
Felaket tellalığı: Şeytan sizi bir felaketin kaçınılmaz olduğuna ikna eder. Küçük bir problemde bile olabilecek en kötü olasılığı size düşündürür ve kesin olarak en kötü olasılığın gerçekleşeceğine dair sizi ikna eder ve size büyük kaygılar yaşatır. Halbuki en kötü olasılığın olma şansı çok düşüktür.
Kişiselleştirme: Şeytan sizi başkalarının her söylediğinin size karşı bir tepki olduğuna ikna eder. Başkalarının her söylediğinden alınmanızı gücenmenizi sağlar. Şeytan sürekli olarak sizi çevrenizdekiler ile mukayese eder ve sizi, çevrenizdekilerin sizden daha akıllı, daha güzel, daha başarılı olduklarına ikna eder ve kendinizi kötü hissetmenizi sağlar.
Kontrol yanılsaması: Şeytan tüm hayatınızı kontrol ettiği için kendinizi umutsuz, yardıma muhtaç ama yardım göremeyen bir kader kurbanı olarak görürsünüz. Ayrıca şeytan, çevrenizdeki herkesin acıları ve mutluluklarından sizin sorumlu olduğunuza sizi ikna eder.
Doğruluk yanılsaması: Şeytan çevrenizdekilerin sizinle aynı fikirde olmamasından dolayı gücenmenizi ve kırılmanızı sağlar. Sanki çevrenizdekiler sizinle aynı fikirde olmak zorundaymış gibi.
Suçlama: Şeytanın etkisi ile yaşadığınız problemler sonucu çektiğiniz acılardan ya kendinizi ya da başkalarını suçlarsınız. Şeytan size sürekli suçlayacak birini aratır ve kendinizi kötü hissetmenizi sağlar.
Zorunluluklar ve kurallar: Şeytan size bir sürü zorunluluklar ve kurallar listeler. Bu listede sizin ve başkalarının nasıl davranmak ve düşünmek zorunda olduğu yazılmıştır. Başkaları bu kuralları ihlal ederse, gücenir ve kırılırsınız, siz bu kuralları ihlal ederseniz suçluluk duyarsınız.
Duygusal çıkarımlama: Şeytan ne hissediyorsanız onun doğru olduğuna sizi ikna eder. Eğer kendinizi değersiz hissediyorsanız, değersiz olduğunuzu düşünürsünüz.
Değiştirme yanılsaması: Şeytan, eğer başkalarını yeteri kadar etkiler ve zorlarsanız onları sizin düşüncenize uygun bir şekilde değiştirebileceğinize sizi ikna eder. Başkalarını değiştirme ihtiyacı duymanız mutluluğunuzun tamamiyle başkalarının davranış biçimine bağlı olduğu inancıdır. Buna da sizi şeytan ikna etmiştir. Şeytan, başkalarını oldukları gibi kabul etmenize engel olur.
Global etiketleme: Şeytan bir ya da iki özelliğe göre olumsuz bir global değerlendirme yapar. Örneğin şeytan size şunu düşündürebilir: "matematikte başarısız olduğuma göre ben bir salağım" Böyle düşündürerek sizin kendinizi kötü hissetmenizi sağlar. Zaten şeytanın tek amacı size kendinizi kötü hissettirmektir.
Fedakarlık seferberliği: Şeytan, yaptığınız özveriler ve fedakarlıklar için karşılık beklemenizi sağlar. Sanki birisi sizin yaptıklarınızın skorunun tutmaktadır ve iyi skor yapmak için çabalarsınız ama ödül bir türlü gelmez çünkü aslında siz şeytanın tuzağına düşmüşsünüzdür.
Bunların bazısı size uyabilir, bazısı ise uymayabilir.
Alıntı