İlk yerli uydu istasyon RASAT’ın ardından TÜBİTAK, yerli yer istasyonu kurmak için harekete geçti. 18 milyon liralık bütçesi olan yerli istasyonun, tüm gözlem uydularına yer hizmeti vermesi planlanıyor

TÜBİTAK, ilk yerli uydu RASAT’ın ardından, ilk yerli yer istasyonunu kurmak için kolları sıvadı. TÜBİTAK, yerli uydu yer istasyonundaki kritik elektronik parçaların Türk sanayicisi tarafından üretilmesini kararlaştırdı. 18 milyon TL’lik bütçesi olan yer istasyonunun 16 milyon TL’lik bölümü, yerli üreticiden temin edilecek.
Türkiye’nin ilk yerli gözlem uydusu RASAT’ı yapan TÜBİTAK UZAY, şimdi de uydu yer istasyonu için proje başlattı. Türkiye’nin ilk yerli uydu yer istasyonu, gelecek yıllarda fırlatılacak tüm gözlem uydularına yer istasyonu hizmeti verecek.
İstasyon, uyduların çektiği görüntüleri indirecek, uyduların takibini yapacak, uydu ile iletişimi yürütecek. İstasyonda kullanılacak elektronik sistemlerin yerli olarak tasarım, üretim, test ve entegrasyonu hedefleniyor.
TÜBİTAK UZAY, bu sistemlerin yerli üretimi için Türk sanayi kuruluşlarıyla çalışacak. Yerli firmalar, alt yüklenici olarak ekipmanları üretecek. Yer istasyonu için besleyici, reflektör, frekans seçici, hareket sistemi, istasyon ve anten kontrol sistemi, haberleşme sistemi, görüntüleme sistemi, model ve yazılım gibi ekipmanlar gerekiyor.
2019’DA TAMAMLANACAK
18 milyon lira bütçe ayrılan projenin 2019 yılında tamamlanması bekleniyor. Yer istasyonunun tasarımını ise TÜBİTAK UZAY yapacak.
YÜZDE 90’I YERLİ SANAYİCİDEN
TÜBİTAK UZAY, Türkiye’de üretimi mümkün olan hemen her parçayı yerli firmalara ürettirmek istiyor. Yer istasyonundaki sistemlerin yüzde 90’ının yerli olması hedefleniyor. Özellikle, haberleşme, görüntüleme, anten, yazılım gibi sistemler yerli olacak.

Kaynak : Haber Türk