İstanbul Valiliği, bazı sendika, sivil toplum kuruluşu ve siyasi partilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü'nü Taksim'de kutlama talebini geri çevirdi. Yapılan açıklamada çeşitli gerekçeler öne sürülerek, "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları için Taksim Meydanı ve çevresi uygun görülmemiştir." denildi.

"VALİLİK 8 ALAN VAR" DEDİ
Sendikalar, sivil toplum kuruluşları ve bazı siyasi parti temsilcileri 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü'nü Taksim'de kutlama talebinde bulunmuştu. Talebi değerlendiren İstanbul Valiliği, Taksim'in kutlamalara uygun olmadığını bildirdi. Valilik'ten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Anayasamızın 34'üncü maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 11'nci maddesinde herkesin toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahip olduğu ifade edilmiştir. Ancak bu maddelerde bazı sınırlamalardan da bahsedilmiştir. Yer alan bu sınırlamaların esas, şart ve usullerinin belirlenmesi amacıyla da 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu yayımlanmıştır.
Toplantı ve Gösteri Yürüyüş haklarının kullanabilmesi amacıyla, İlimizde 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu hükümlerine istinaden Avrupa Yakasında dört, Anadolu Yakasında da dört olmak üzere toplam sekiz ayrı alan tespit edilmiştir.
VATAN PARTİSİ BAKIRKÖY'DE, MEMURLAR SENDİKASI KADIKÖY'DE
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları çerçevesinde, tespit edilen bu alanlardan Bakırköy Cumhuriyet Meydanı, Vatan Partisi İstanbul İl Başkanlığına; Kadıköy Yeni Salı Pazarı alanı ise Sivil Memurlar Sendikası İstanbul Şubesine tahsis edilmiştir.
"TAKSİM KUTLAMA İÇİN UYGUN DEĞİL"
Sivil Toplum Kuruluşları ve sendikalar tarafından talep edilen Taksim Meydanı ve civarı; bu alanın konumu itibariyle yüksek katılımlı toplantı ve gösterilere uygun olmaması, bölgede araç ve yaya akışının çok yoğun, turizm potansiyelinin yüksek olması ve turistik otellerin 24 saat faaliyet göstermesi, Taksim Bölgesinde yapılacak bir toplantı ve gösterinin kontrol edilememesi halinde, katılımcıların ve bu alanda bulunan diğer insanların tahliyesinde ciddi zorluklar yaşanacağından, can ve mal güvenliği tehlikeye gireceğinden, kamu düzeni ciddi olarak bozulacağından, kamu güvenliğinin korunması da imkânsız bir hal alacaktır. Bu nedenle 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları için Taksim Meydanı ve çevresi uygun görülmemiştir.
SEMBOLİK KUTLAMA YAPILABİLECEK
Bununla birlikte, 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun'un 2nci maddesi uyarınca, konfederasyonlar ve bağlı sendikalar, siyasi partiler, meslek odaları ile çeşitli sivil toplum kuruluşları bayram kutlaması amacıyla, Taksim Meydanı'nda çelenk koyma, basın açıklaması ve anma etkinliğini sembolik katılımla yapabileceklerdir.
YENİKAPI SAHİL ALANI TAHSİS EDİLDİ
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün anlam ve önemine yakışır etkinlikler için her türlü imkana sahip olan, Sahil Yolu ve Aksaray içinden karayolu ile gelen toplu taşıma araçlarının yanı sıra, Marmaray, İDO deniz ulaşımı ve Aksaray Metrosu ile ulaşım sağlanabildiğinden, katılımcıların geliş ve gidişlerinde İstanbul trafiğini olumsuz yönde etkilememesinden dolayı, Fatih Yenikapı Sahil Alanı 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları için tahsis edilmiştir.
YENİKAPI'YA ÜCRETSİZ ULAŞIM OLACAK
Katılımcıların bu alana ulaşmaları için yeterli sayıda otobüs Valiliğimiz tarafından İETT'den temin edilmiştir. Bu otobüsler ile katılımcı yoğunluğuna göre Anadolu ve Avrupa yakalarından talep edilen her noktadan, alana geliş ve gidişler gün boyunca ücretsiz olarak sağlanacaktır.
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü,huzur içinde coşkuyla bir bayram havasında anlamına yakışır bir şekilde kutlanmasını temenni eder, bütün vatandaşlarımıza sevgi ve saygımızı sunarım."