Bebeklerde Ağız ve Diş Bakımı

Bebek deyip geçmeyin temizlik alışkanlığı en küçük yaştan başlar.
Genel olarak bebeklerde ilk dişler 6-7 aylıkken sürer. Fakat genetik ve bebeğe bağlı bazı faktörler nedeniyle gecikmeler olabilir. Bir yaşında bebeğinizin dişi sürmediyse nedeni araştırılmalıdır. Süt dişlerinin sürmesi 24-34 aylar arası tamamlanır. Süt dişleri her çenede 10 adet olmak üzere 20 tanedir.

Diş çıkarma sırasında ne gibi belirtiler olur ?
Bebeklerde diş çıkarmadan bir hafta önce huysuzluk, iştahsızlık, dişetlerinde kaşıntı ve tükürükte artış olur. Dişin çıkacağı bölgede diş eti kızarmış ve kabarmıştır. Bu şikayetleri ortadan kaldırmak mümkün değildir. Ancak bazı pomatlarla azaltılabilir.

Bebeklerde diş çürüğü (Biberon çürüğü)
Bebekler 1 yaşında iken süt dişlerinin üzerinde kahverengi siyah lekeler oluşur. Bu lekeler aslında diş çürükleridir. Bir süre sonra da bu dişler zayıflar ve kırılır. Biberon çürüğünün nedeni, gece yatmadan önce ve uykuda verilen süt ve sütün içine katılan bal ve tatlandırıcılardır.

Bebeğim dişli doğdu ne yapmalıyım?
Bazen bebekler dişli doğabilir veya doğumdan kısa bir süre sonra diş sürebilir. Bu dişler genellikle kıkırdak yapısında sallanan dişlerdir. Yaratacağı problemleri engellemek için çekilir.

Biberon çürüğü nasıl engellenir?
Gece beslenmesinde süte bal ve pekmez gibi tatlandırıcılar ve karbonhidratlar eklenmemelidir. Beslenme soması bebeğin dişleri ıslak gazlı bezle silinip temizlenmeli ve su içirilmelidir. Oluşan biberon çürüğü ilerde ağrı yapmaya, daha ilerleyen süreçte ise iltihaplanmalara neden olur.

Süt dişlerinin önemi nedir?
Süt dişlerindeki çürükler ve dişlerin erken çekilmesi daimi dişlerin sürmesinde çapraşıklıklara, daimi dişin hiç çıkmayıp gömülü kalmasına yol açar. Çürükler çocukluk çağında ve ergenlikte estetik sorunlar da doğurmaktadır. Çürük süt dişler genel sağlık sorunları da (kalp, böbrek rahatsızlıkları, romatizma) oluşturacağından tedavileri yapılmalıdır.