Kan şekerini dengede tutmak?


salata-yiyen-acibadem

Gün içinde doğru besinler seçerek, ara öğünler yaparak kan şekerini hep belirli bir dengede turmak gerekiyor.

Acıbadem Ataşehir Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Oya Yüksek “Çok iyi ya da çok sağlıklı yemek acıkmaya engel olmuyor. Bu nedenle her yediğinizde acıkıyor ve her acıktığınızda yiyorsanız bu kısır döngü vücudunuzun insülin dengesini bozabiliyor. İnsülin dengesinin bozulması da göbek ve karın çevresinde yağlanma meydana gelmesine yol açıyor” diye konuşuyor. Gün içinde kan şekerinin dengede tutulması 15 öneride bulunan Oya Yüksek, bunları şöyle sıralıyor:

• Gün boyunca neler yediğinizi kontrol edin.

• Ne kadar süre aç kalıyorsunuz belirleyin.

• En çok ne yedikten sonra acıkıyorsunuz not alın.

• Hangi saat aralığında dayanılmaz açlık veya tatlı ihtiyacı duyduğunuzu belirleyin.

• En çok ne yemek sizi tok tutuyor not alın.

• Protein tüketmeye özen gösterin.


• Ekmeksiz öğün geçirmeyin.

• Sebzeleri yoğurtsuz tüketmeyin.

• Meyvenin yanına yoğurt /süt / ayran ekleyin.

• Diyet bile olsa bisküvilerde abartıya kaçmayın.

• Kavrulmamış (çiğ) badem tüketin.

• Salatalara mutlaka yağ ve sirke ekleyin.

• Son lokmanızı bir proteinle bitirin.

• İkindi ve gece öğünlerine dikkat edin.

• Gece mutlaka süt veya yoğurt tüketin.

Uzun süren açlıklardan sonra ‘yemeğe adeta saldırdım’ ya da ‘deli gibi yemek yedim’ gibi sözlerin sıkça söylendiğini ifade eden Oya Yüksek, bunların kan şekerinin ne kadar fazla düştüğünün ve ne kadar uzun bir açlık geçirildiğinin göstergesi olduğunu vurguluyor. Birdenbire yemek yenildiğinde hızla yükselen kan şekeri ve bol miktarda salgılanan insülin zamanla karın bölgesinde ve kollarda birikimler yapmaya başlıyor. Bir süre sonra bu yağlanmalar nedeniyle vücutta direnç oluşuyor, kalıcı yağlanmalar ortaya çıkıyor. Kalıcı yağlanmanın önüne geçebilmek için de kan şekerini hep aynı seviyelerde tutmak önem taşıyor. Bu nedenle doğru besinleri, doğru miktarlarda tüketmek gerekiyor.