Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı IDEF’15’te, tanklar, insansız hava araçları, roket ve güdümlü füzeler, hafif ve ağır silahlar sergilendi. Türk malı ürünlere Arap ülkelerinden talep yüksek.
ULUSLARARASI Savunma Sanayi Fuarı IDEF’15, 480’i yabancı 775 firmanın katılımı ile 32 bin metrekare alanda düzenlendi ve dünyanın en büyük 4’üncü savunma sanayi fuarı haline geldi. Milli Savunma Bakanlığı himayesinde, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) yönetim ve sorumluluğunda gerçekleşen fuarda; Türkiye’nin son yıllarda geliştirdiği ve üretimine başladığı ürünler büyük ilgi gördü. Türk savunma sanayi ürünlerine en çok Arap ülkeleri, bazı Asya ve Güney Afrika ülkelerinden yeni alım talepleri geldiği bildiriliyor.
2 MİLYAR $ İHRACAT
Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği Başkanı Latif Aral Aliş, Türkiye’nin genel ihracatı düşerken, Savunma Sanayi ihracatının yükselişini koruduğunu ve yılın ikinci yarısında çok hızlı bir artış beklediklerini söyledi. Aliş, “Bu yılı 2 milyar dolarlık ihracatla tamamlarız ki bu 2014’e göre yüzde 15’in üzerinde bir artış anlamına geliyor. 4 yıl önce ihracat rakamımız 800 milyon dolardı. Son yıllarda çok sayıda sanayicimiz ile Küçük ve Orta Boy İşletme (KOBİ) savunma sanayiine yönelmeye başladı. Bizim şu anda 400’e üyemiz var ve her yıl 10 kadar artıyor” dedi.
400 YENİ PROJE
Şu anda Türk Savunma Sanayi şirketlerinin 400’e yakın yeni ürün projesi yürütmekte olduğunu, bunların 20 kadarının da çok büyük projeler olarak öne çıktığını anlatan Aliş, “Büyük projeler, tank, helikopter, gemi gibi projelerdir ve bunların ihracatına başladığımızda çok büyük rakamlara ulaşacağız. Çünkü bu tür ürünlerin kilogram ihracat değeri 5-10 bin dolar arası. Sanayicilerimiz yüksek teknolojinin ve asıl katma değerin savunma sanayiinde olduğunu gördüler. Bu tempoyla devam edersek 2023 için koyduğumuz 25 milyar dolarlık sektör ihracat hedefimizi rahatlıkla tuttururuz” diye konuştu.
HÜRKUŞ VE ATAK GURUR KAYNAĞI
TUSAŞ’ın uçak bölümünde iki uçakla testleri devam HÜRKUŞ’un Mock-up’ı, helikopter bölümünde ise Silahlı Kuvvetlerinin envanterine giren Türkiye’nin gururu, T129 ATAK Helikopteri sergilendi. ROKETSAN ise, Teber adını verdiği Lazer/Gps/Ins güdüm kitli Mk-81/82 ürünüyle öne çıktı.
YERLİ İHA’LAR GÖZ DOLDURDU
TÜRKİYE’NİN son yıllarda en iddialı olduğu konulardan biri İnsansız Hava Araçları (İHA) IDEF’te göz doldurdu. Kale-Baykar İş Ortaklığı, Bayraktar Taktik İnsansız Hava Aracıyla fuarda ilgi odağı olmayı başardı.
Bir başka İHA üreticisi Vestel Savunma da kendi geliştirip ürettiği Karayel’i tanıttı. Vestel Savunma Genel Müdürü Aziz Sipahi, Karayel’in, NATO’nun ‘Sivil Hava Sahasında Uçuş İçin Elverişlilik’ standardı 4671’e uyumlu tasarlandığını ve 22.000 feet irtifa ve 150 kilometre link menzile sahip olduğunu anlattı.
SOM’LARA İLGİ ÜÇE KATLANDI
Roketsan, uzun menzilli yeni nesil seyir füzesi SOM (Stand Off Missile) füzesinin yanı sıra sistem tasarım çalışmaları devam eden SOM-J füzesini görücüye çıkardı.TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen, üretimi Roketsan tarafından yapılan SOM füzeleri büyük ilgi gördü. Roketsan Pazar Geliştirme ve Tanıtım Direktörü Dr. Hüdai Özdamar, som füzelerine delegasyon sayısına göre ilginin 3 kat arttığını söyledi. (Üstte)
ASELSAN’IN ‘TORPİDO DÜŞMANI’ TORPİDOSU
ASELSAN, yeni geliştirdiği ‘Torpido Karşı Savunma Torpidosunu (TORK) ilk sergiledi. Ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde yer alacak HİSAR-A Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemini, yeni elektronik harp sistemlerini ve elektro-optik sistemleri de tanıttı. (Solda)TÜBİTAK SAGE de fuarda, SOM, SOM-J ve uçak bombalarını akıllı hale getiren Güdüm Kitleri Ailesini, İHA’lardan atılabilen Minyatür Lazer Güdümlü Mühimmatları tanıttı. (Sağda)
ERDOĞAN VE ÖZEL, TE 54’Ü İNCELEDİ
SARSILMAZ Silah Sanayi’nin Düzce’deki fabrikasında ürettiği TE 54 Submachine (Makineli Tabanca) fuarın açılışını yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Genel Kurmay Başkanı Orgenaral Necdet Özel’in de ilgisini çekti. Sarsılmaz’ın patentli ürünü olan silah ‘polis ve jandarma’ silahı olarak yurt dışından yoğun talep görüyor. Firma bir başka ürünü olan yeni versiyon ‘yüksek ateş güçlü tabanca’ için de Pakistan’a lisans sattı.
BİZİM F-35 LİGH’LER TANITILDI
TÜRKİYE’nin, Lockheed Martin’den sipariş ettiği 100 adet F-35 Lightning II savaş uçağının tanıtımı da IDEF’15’te yapıldı. 2018-2019 tarihlerinde teslim edilmesi planlanan uçaklarla ilgili Lockheed Martin F-35 İş Geliştirme ve Stratejik Entegrasyonu Başkan Yardımcısı Jack R. Crisler ve uzman test Pilotu Billie Flynn bilgi verdi. NATO üyelerinin kullanmaya başlayacağı F-35 Lightning II’ler diğer modellere göre çok daha hızlı ve görünmezlik kabiliyeti de F-16’lara
oranla daha güçlü.
SİMÜLATÖRLERE HÜCUM...
HAVELSAN fuardaki standında güvenli seçim sandığı ve paraşüt simülatörünü sergiledi. F-16’ların uçuş ve çatışma simülatörleri, insansız hava araçlarının ve çeşitli zırhlı kara araçlarının simülöterleri de ziyaretçiler
tarafından test edilebildi.