Buğday Bakımı İle İlgili Bilgi
Bitki Yetiştiriciliği ile ilgili kısaca ve özet olarak Buğday Bitkisinin Özellikleri Nelerdir ? Hakkında Bilgileri sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Buğdaygiller familyasında yer alan bitki, Triticum cinsine ait bir türdür. Dünya genelinde pek çok bölgede ıslahı yapılan Buğday, tek yıllık otsu bir bitkidir. Buğday’ın Anavatanı olarak Anadolu, İran ve Kafkasya kabul edilmektedir. Gerek insan beslenmesinde gerek hayvan beslenmesinde buğdayın önemli bir yeri bulunmaktadır.
Buğday Bitkisinin Genel Özellikleri Nelerdir ?
Buğday yetiştiriciliğinde çoğunlukla karasal iklimin hakim olduğu bölgeler tercih edilmektedir. Önemli bir besin maddesi olan Buğday, hem un hem de hayvan yemi üretiminde kullanılır. Hasat sonrası elde edilen saman balyası, hayvanlar için yüksek besleyici değere sahiptir.
Buğday sınıflandırılırken başak özellikleri dikkate alınır. Bu sınıflandırma da kılçıklı ya da kılçıksız olması ile kavuz rengi önemsenir. Günümüzde en çok kullanılan türleri ekmeklik, makarnalık ve durum buğdayıdır. Yetiştiriciliğinde ılık ve serin iklimin etkili olduğu bölgeler ağırlıklı olarak tercih edilir.
Toprak isteği bakımından pek seçici olmasa da hem verim hem de kaliteyi artırmak için derin, killi ve yeteri kadar organik madde içeren topraklar istenir. Ayrıca fosfor ve kireç bakımından toprağın zengin olması yetiştiricilik için istenen bir durumdur.