Meyan Kökü ve Faydaları
Halk tababetinde mide ağrıları ve ülserinde, göğüs yumuşatıcı olarak öksürükte, ayrıcaidrar sökücü olarak kullanılmıştır. Bilimsel araştırmalarda bulunmuş olan antiinflamatuaretki glisirizik asit ve glisirinitik asitten kaynaklanır. Bu maddeler aynı zamanda kan sulandırıcı (antitrombotik etki) olarak etkilidirler. Saponinler, bronş mukozası salgısını arttırır ve bu salgının yoğunluğunu düşürürler, ayrıca öksürüğü merkezi olarak baskı altına alırlar. Kök içindeki glisirizinik asidin Helicobacter Pylori’ ye (ülser yapan bakteri) karşı etkili mikrop öldürücü olduğu, dolayısı ile mide ülserlerinin oluşmasının çok büyük bir bölümünde etkili olduğu anlaşılan bu bakteriyel aktiviteyi yok ederek ülser iyileşmesinde önemli katkıları olduğu anlaşılmıştır. Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde insanlarımız iftar sonrası meyan şerbetçilerinin önünde kuyruk oluşturur ve bu şerbeti içerler. Bu sayede mide ve hazım sorunu yaşamazlar.
Tavsiye Edildiği Alanlar: Mide-barsak ülserleri ve kanserleri için destek tedavisi, reflü, hazımsızlık, öksürük ve üst solunum yolları hastalıkların da göğüs yumuşatıcı
Uyarılar:Potasyum bakımından zengin besinlerin etkilerini azaltır (muz, portakal suyu gibi). Bu bitki alınırken günlük potasyum takviyesi alınmalı. Fibrokistik meme hastalığı, endometrioz, meme kanseri gibi östrojene duyarlı hastalıklar veya yüksek tansiyon, glokom gibi hastalıklarınız varsa bu bitkiyi doktorunuza danışarak kullanınız.