Dünya Taylor Swift’in Apple’a yazdığı mektubu ve bu mektup sayesinde müzisyenlerin Apple Music’ten kazandığı yeni hakları konuşuyor
Taylor Swift uzun zamandır Amerikalıların pek sevdiği, yere göğe koyamadıkları biricik pop yıldızları. Amerikalılar bu konsepte “sweetheart” der. Sadece şarkılarını değil son dönemdeki “kahramanlıklarını” da beğeniyorlar. Açıkçası ben de Swift’in müzik sektörünün bu yeni düzeninde sanatçıların haklarını korumaya yönelik net çıkışlarını, restlerini saygıyla karşılıyorum.














Dünyada hiçbir pop yıldızı son dönemde onun kadar cesur değil. Swift bir süre önce son albümü “1989”un Spotify’da yer almasına izin vermedi. Telif sistemini eleştirdi ve hakkının yendiğini düşündüğünü açıkladı. Spotify geri adım atmayınca Swift bütün kataloğunu geri çekti. Müziğin bedava dinlenmesine karşı olduğunu da defalarca ifade etti.
Bizim popçularımız bu resti çekebilir miydi?
Ardından Apple vakası geldi. Apple, 30 Haziran’da yayına sokacağı Apple Music sitesinin üç aylık ücretsiz deneme süresi boyunca sanatçılara ödeme yapmayacağını duyurmuştu. Swift, AppleCEO’suna yazdığı mektupta bunun hak ihlali olduğunu anlattı, bu durum değişmezse şarkılarını bu platforma vermeyecekti. Apple kendi ürününü pazarlamak için kullandığı müziğin parasını ödemeliydi. Nitekim bu isyan deneme süresi boyunca da sanatçılara ödeme yapılması kararıyla sonuçlandı. Swift
öyle büyük destek aldı ki insanlar “Taylor dünyanın başka meselelerini çözmek için de mektuplar yazsın” demeye başladı. Taylor Swift aslında bizim müzisyenleri de kurtardı. Onların hakkı için de rest çekti.
Gelelim aklıma takılan can alıcı soruya? Böyle bir durumda bizim pop yıldızlarımızdan hangisi bu resti çekebilirdi? Bunu yapacak güçleri olduğu halde hangisi bu denli net bir tavır alabilirdi?
Boş sorular benimkiler. Bizi de kurtar Taylor!
Eski tramvay şoföründen pazar albümü
Jaako Eino Kalevi, Helsinki İETT’si de diyebileceğimiz Helsingforsregionens Trafik, yani HRT’de memurken tramvay şoförüymüş. Direksiyon başında düşünerek geçirdiği uzun saatler boyunca evdeki mütevazi home studio’sunda ne kayedebileceğini düşünür akşamları da büyük bir heyecanla gündüz düşlerini hayata geçirirmiş. Berlin’e yerleşip “ben burada müzik yapacağım” kararını verdikten sonra minimal elektronik parçalarını alıp kapı kapı dolaşmış. The War on Drugs’ın ses mühendisi Nicolas Vernhes albüme destek veriyor. Şoförlüğü nasıl bilmem ama Erlend Oye ile Todd Terje arasında gidip gelen hissiyatlarını, Schneider TM tarzı Alman usulü elektronik etkileşmelerini sevdim, beğendim.
Yan masadaki muhabbete müdahale etme hakkı
Geçenlerde bir kafede öğle yemeğindeyiz. Tamamen bize ait bir masada özel bir sohbet. Konu “Game of Thrones” finali. Muhabbet başlar başlamaz yan masadan uyarı geldi:
“Yalnız biz daha izlemedik lütfen konuyu değiştirebilir misiniz?”
“Kardeşim ne dinliyorsun bizim masayı” diye çıkışmalı mıyız yoksa “hay hay” mı demeliyiz? “Diziyi izlemişiz ve bu konuda konuşmak en doğal hakkımız. Ne megafonla bağırıyoruz, ne de Twitter’da,Facebook’ta elaleme spoiler yapıyoruz. Ayrıca kendi masamızda istediğimiz konuyu konuşuruz, sana ne?” mi demeliyiz? Söyler misiniz? (Not: Kibarlığımızdan konuyu değiştirdik biz.)
Merak...
Rıza Sarraf’a ödül veren AKP’li yöneticileri eleştiriyoruz da neden koşarak Sedat Peker’in düğününe giden pek sevgili sanatçılarımızı eleştirmiyoruz? İlk tabloda bizi rahatsız eden bir şeyler var da ikinci tabloda her şey çok mu normal?
Soru-cevap
-Müzik dinlerken kulaklık kulağıma kaçtı. Orucum bozulur mu?
Bilerek kaçırmadıysan bozulmaz.
-İçinde yemek yenen şarkı dinlemek orucumu etkiler mi?
Etkilemez. İraden demir gibi olur.
-Dolmuşta içinde alkol alınan şarkı duydum, orucum bozulur mu?
Hayır.
-İçinde sevişilen şarkıyı yanlışlıkla duymak orucu etkiler mi?
Etkilemez, bırakınız sevişsinler.
-Plakların üstüne oturdum, bir tanesi de kırıldı. Orucum bozulur mu?
Plak ne plağıydı?
-Oruçken içinde twerk olan klibe gözüm kaydı. Günah mı?
Değil ama çok da kaptırma kendini.
-Çok fazla torrent albüm indiriyorum. Oruçken sorun olur mu?
Ramazanda torrent’i azalt. İftardan sonra tek albüm.
-Sevdiğim şarkıyı dinlemek için yandaki dairenin internetini emdim, günah mı?
Hayır ama ayıp. Git özür dile.
Halkımız sormadan ben kendi kendime sorup yanıtlayayım dedim.





Hafif müzik hafif başka şeyler | Mehmet Tez