Türkiye’nin G20 Dönem Başkanlığı ile ilgili hazırlıkları bugüne kadar hep Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’dan dinlemiştim. Önce ocak ayında Davos’ta yapılan Dünya Ekonomik Forumu’nda, ardından İstanbul’daki çeşitli uluslararası toplantılarda...








Babacan’ı sıkı takip ettiğim için biliyorum; Türkiye daha başkanlığı devralmadan neyi hedeflediyse, başkan olduktan sonra diğer 19 ülkenin onayını da alarak hepsini adım adım hayata geçiriyor. Özellikle de G20 masası dışında kalan düşük gelirli gelişmekte olan ülkeleri kapsama alanına sokmak için uğraşılıyor.

Türkiye’nin ilkleri
Önceki gün Türkiye’nin G20 Şerpası Büyükelçi Ayşe Sinirlioğlu’nun daveti üzerine, bizim G20 başkanlığımızda bugüne kadar yapılanların üzerinden geçtik.
Büyükelçi Sinirlioğlu’nun da dikkat çektiği gibi bizim dönem başkanlığımızda G20’de 2 önemli yapı oluşturuldu: KOBİ’lerin tüm dünyada güçlenmesini sağlamak üzere çalışmalar yapacak olan Dünya KOBİ Forumu ve kadının iş hayatındaki konumunu sağlamlaştırmak amacıyla kurulan W20 (Kadın 20).
G20’nin B20 (İş 20), T20 (Düşünce 20), L20 (İstihdam 20), Y20 (Gençlik 20) ve C20 (Sivil Toplum 20) gibi 5 çalışma grubu vardı. 6. olarak devreye giren W20 ile birlikte Sinirlioğlu’nun verdiği bilgiye göre dünyada 10 yıl içinde 100 milyon kadının istihdam edilmesi hedefleniyor.
Küçük ve orta boy işletmelerin seslerini küresel arenada daha güçlü duyurabilmeleri amacıyla Türkiye’nin ön ayak olduğu Dünya KOBİ Forumu, Uluslararası Ticaret Odası ICC’nin işbirliğiyle kuruldu. Tüm dünyada KOBİ’lere özel önem verilmesi hem B20, hem de G20 gündeminin artık kritik bir parçası.

Tarım, enerji
Türkiye’nin G20 başkanlığı döneminde yaşanacak diğer ilkler ise Tarım ve Enerji Bakanları’nın ilk kez biraraya gelecek olmaları. Enerji epey bir süredir küresel ekonominin en önemli gündemmaddelerinden biri olduğu için G20 Enerji Bakanları toplantısı Avustralya’nın başkanlık döneminde planlanmıştı; ancak uygulama ilk olarak Türkiye’de başlayacak.
G20 Tarım Bakanları’nın ilk kez Türkiye’de biraraya gelecek olmaları daha da önemli. Çünkü dünyada hâlâ 1.7 milyar insanın açlık sınırında yaşadığından hareketle Türkiye, gıda güvenliğine ve sürdürülebilir gıda sistemlerinin geliştirilmesi için çok çaba harcadı ve sonuç da aldı.

Koltuk kimin olacak?
Büyükelçi Sinirlioğlu, G20 Dönem Başkanlığı çerçevesinde çok önemli çalışmalar yaptıklarını, ancak bunlardan çok azının medyaya yansıdığını, dış basında çok daha geniş yer verildiğini belirterek bizlere biraz sitem etti. Toplantıya birlikte katıldığımız meslektaşlarım da G20 konusunda yeterli bilgi alamamaktan yakındılar.
Bu arada Dünya Gazetesi’nden Özlem Ermiş Beyhan, yeni hükümet kurulduktan sonra Babacan’ın pozisyonunun ne olacağını sordu. Sorunun cevabı Sinirlioğlu ile birlikte toplantıya katılan Dışişleri Bakanlığı G20 Birimi Başkanı Mustafa Osman Turan’dan geldi: “G-20 Dönem Başkanlığı, kişiye değil makama aittir. Avustralya’da da hükümet değişti ve yeni bakanla devam ettiler. Daha önceki yıllarda da olmuştu.”
Ufuk Turu | Meral Tamer