Son yıllarda büfecilik sektörü hızla gelişen ve büyüyen bir sektördür. Önceden büfeler su, çikolata, tekel ürünleri gibi küçük ihtiyaçların giderildiği bir yerdi. Artık büfeler hamburger, soğuk sandviç gibi gıda içerikli ürünlerde satmaya başladı. Peki bu büfeler nasıl açılıyor.
  • Büfe açmak gibi bir amacınız var ise öncelikle halka vereceğiniz hizmetin detaylarını, sermaye planlarının detaylarını araştırmalısınız. İyi bir iş planı başarıyı da yanında getirmektedir. Büfecilik işine girmeden önce sektörü tanımanız önemlidir. Açacağınız büfede çeşitliliğe önem göstermelisiniz.
  • Açacak olduğunuz büfe merkezi bir noktada olmalıdır. İşlek bir cadde büfe açmak için ideal yerdir. Apartman altlarına büfe açmak yasaktır. Daha çok açık alanlarda büfe yeri aramanız doğru olacaktır. Satacak olduğunuz içerikler marketlerde bulunacağından ve ucuz satış yapma gibi bir imkanınız olmadığından büfeyi açmış olduğunuz yer önemlidir.
  • Büfe açmak için sermaye sahibi olmak gerekmektedir. 5 bin TL sermayeye de büfe açabilirsiniz, 100 bin TL sermayeye de açabilirsiniz. Bu sizin büfeyi açmak için düşündüğünüz yere ve satmaya planladiğiniz ürünlere göre değişir. Örneğin İstanbul’un en işlek caddesine açacağınız büfe, İstanbul’da ara sokakta açacağınız büfeden daha fazla maliyetli olacaktır. Büfe açmak için tahmini 30 – 40 bin TL arası bir sermaye sahibi olmanız gerekmektedir.
  • Açacak olduğunuz büfe gıda ürünleri de satıyor ise iyi bir menü tasarlatmalısınız. Fast food, patates, soğuk sandviç içerikli bir menünüz olsun. Bunun için ayrıca dondurucu mutlaka bulundurun.
  • Büfede satabileceğiniz ürünler; tekel ürünleri, fast food, meyve suyu, şekerleme içerikli yiyecekler , alkollü ve alkolsüz içecekler, kuruyemiş, ambalajlı çerez ve gazete vb.
  • Büfe açmak için bayilik anlaşması da yapabilirsiniz. Bayilikle anlaştığınız takdirde açacak olduğunuz yeri kendileri dizayn etmektedirler. Aylık kazancınızdan kar payı istemektedirler. Bayilikler isimleri müşteri potansiyelinizi arttıracaktır.
  • Büfe açmak için gerekli olan bazı evrak işleri vardır. Bu evrak işlemleri için uğramanız gereken kurumlar; Vergi dairesi, SGK (Bağkur), Belediye, Ticaret Odaları ve Esnaf Odaları ve muhasebeciye başvuru yapmanız gerekmektedir. Buralardan gerekli olan izin ve ruhsatı almanız gerekmektedir.
  • Gıda ürünleri satıyorsanız, sağlık denetiminden kontrole gelinecektir. Büfenizin temiz ve hijyenik olmasına dikkat ediniz.