Konut kredisi, ev kredisi ya da mortgage olarak da bilinen, taşınmaz malın hipotek ettirilmesiyle kişilere sağlanan ve vadesi genellikle 5 ile 30 yıl arasında değişen bir kredi türüdür. Konut kredisine başvuran kişiler gerekli şartları sağlıyorlarsa ve gerekli evrakları da teslim etmişlerse krediyi herhangi bir bankadan kolayca alabilirler. Bazı durumlarda, konut kredisi kişiler tarafından erken kapatılmak istenebilir.Konut kredisini erken kapatma ile ilgili öncelikle bilinmesi gereken, bunun mümkün olduğudur. Konut kredisi, süreçleri, erken kapatma ve bu durumda yapılacaklar da Tüketici Kanunu’nda açıkça düzenlenmiştir. Konut kredisini çeken taraf, taksitlerini vadede ödeyebilir; vadesi gelmeden birkaç taksidi ödeyebilir; ya da konut kredisinin kalan tüm taksitlerini ödeyerek krediyi erken kapatabilir. Konut kredisinin erken kapatılması durumunda, krediyi veren kuruluş (genellikle banka) tüketiciye faiz ve diğer maliyet unsurları için bir indirim yapmak zorundadır. Bankaların tüketiciden ekstradan bir ücret ya da erken kapatma cezası gibi ücretler talep etme hakkı yoktur. Ancak bankaların da bilançoları ve nakit akım planları konusundaki planları göz önüne alındığında, bu durumda mağdur olmamaları için talep edilebilecek bir tazminat vardır. Ancak bankanın bu tazminatı talep edebilmesi için faiz oranının sabit olarak belirlenmesi ve bunun sözleşmede açıkça yer alması gerekmektedir. Eğer faiz oranı değişken olarak belirlenmiş ise veya sözleşmede erken ödeme tazminatı ile ilgili bir kısma yer verilmemiş ise tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilmesi mümkün değildir. Bu durumlarda tüketici kalan anaparayı herhangi bir ekstra ödeme talep edilmeden ödeyerek borcunun kalan kısmını kapatabilir.
Bankaların talep edeceği tazminatın oranları ise kalan taksit sayısına göre değişkenlik göstermektedir. Bankanın talep edeceği oran; eğer kredinin kalan vadesi 36 ayı aşmıyorsa kredinin yüzde birini, eğer kalan vadesi 36 ayı aşıyorsa yüzde ikisini geçemez.
Bu durum, 2014 yılında yürürlüğe giren yeni Tüketici Kanunu’na göre olup, bu tarihten önce tüketiciler erken kapatma kararı aldıklarında %2 erken kapatma cezası ödemek durumundaydılar. Bu tarihten önce çekilen kredilerde halen bu sabit oran geçerli olup, tüketiciler sadece dosya masrafı ya da yapılandırma bedeli gibi bedellerden muaf olabileceklerdir.