Tarçının Yararları Nelerdir
Diyabet tedavisinde faydalıdır
2003 yılında “Diyabet” dergisinde yayınlanan bir araştırma verilerine göre tarçın, Tip 2 Diyabet tedavisinde fayda sağladığı kanıtlanmıştır. ABD Tarım Departmanı tarafından 60 katılımcı üzerinde yapılan araştırmada, her katılımcıya 40 gün boyunca 1 mg tarçın verildi. Araştırma sonunda kan şekeri seviyesi, trigliserid ve LDL kolesterol’de önemli ölçüde azalmalar görüldüğü ortaya çıktı. Ayrıca tarçının etkileri, katılımcıların kullanmayı bıraktıktan sonra 20 gün boyunca devam etti. Ancak, yüksek kolesterol ilaçları kullanan hastaların tarçın takviyesi almamaları tavsiye edilmekte ve dikkatli olmaları gerekmektedir.
Anti-bakteriyel ve anti-fungal özellikleri
Hayvanlar üzerinde yapılan laboratuvar araştırmaları tarçının anti-fungal ve anti-bakteriyel özelliklerini bulmada yardımcı oldu. Doğal mucize olarak nitelendirilen tarçın, mantar enfeksiyonuna neden olduğu bilinen bir mantarla savaşmaya yardımcı olmaktadır.
Mineraller
Tarçın; manganez, demir ve kalsiyum gibi mineraller içerir. Lif ve kalsiyum mükemmel bir kombinasyonun kolon hücrelerini koruduğu ve sonucunda kanseri önlediği söylenmektedir.
Tarçın kabuğu ve uçucu yağ
Bazı doktorlar, bir anti-iflamatuar baharat olarak kokulu tarçının hafıza ve zihinsel görevlerin performansını iyileştirebileceğini iddia etmektedir. Günümüzde giderek büyüyen bir sorun olan iç organ ve dokuların iltihabına işlenmiş ve kızarmış gıdaların alımı sebep olmakta ve daha fazla kalp hastalıklarına yol açmaktadır. Andrew Wail’e göre anteroselleriz ve diğer kalp hastalıklarına neden olan arter duvarlarının iltihabını azaltmak için tarçının faydalı olduğu iddia ediliyor.
Kabızlık tedavisinde kullanılır
Tarçın, barındırdığı diyet liflerinin IBS (hassas bağırsak sendromu) ve kabızlık tedavisinde yararlı olabileceği bulunmuştur.
Belleği geliştirir
Bazı doktorlar, hafıza ve zihinsel görevlerin performansını sadece tarçının geliştirebileceğini iddia etmektedir. Tarçın, aynı zamanda Alzheimer hastalığının tedavisinde de faydalıdır. Migren ve baş ağrısı için de tarçın kullanımı faydalı olabilir.
Öksürüğü tedavi eder
Tarçın uzunca süreden beri Çin tıbbında kullanılmakta, soğuk algınlığı ve öksürük için doğal bir çözüm olarak nitelendirilmektedir. Ayrıca bir fincan tarçın çayı içerek boğaz ağrılarınıza çare bulabilirsiniz. Öksürük için de bir tutam toz tarçın ve bir çay kaşığı sıcak balı karıştırdığınızda birkaç gün içinde öksürüğünüze iyi gelecektir.
Diş ağrısını hafifletir
1 çay kaşığı toz tarçın ile 5 tatlı kaşığı balı karıştırarak hamur kıvamına getirdikten sonra ağrıyan dişe günde 2 veya 3 kez uyguladığınızda ağrılarınızı dindirmenize yardımcı olacaktır.
Tarçının yan etkileri
Tüm ilaçların olduğu gibi, tarçının da yan etkileri mevcuttur. Çok fazla tarçın alımı ağız ve dudakta uçuklara sebebiyet verebilir. Bazı insanlarda alerjik reaksiyonlar görülebilir. Meme kanseri gibi hormon düzeylerinde değişimler yaşanan hastalar tarçın alımından kaçınmalıdır. Tarçının kan inceltici özelliği olduğundan dolayı diğer ilaçlar ile tarçın takviyesi almadan önce bir sağlık uzmanına ya da doktora danışmanız gerekmektedir.