Urfa dedik mi ilk akla gelen şey, acılı bol yeşillikli insanı yedikçe daha çok yedirten, çiğ köftesi gelir tabi ki :) Sizler için şarkılı sözlü Urfa usulü çiğ köfte tarifi geliyor. Afiyet olsun..
Hazırlama: 60 dk Pişirme: Servis: 5 kişilik
Malzemeler
- 250 Gr Macun Gibi Çekilmiş Kuş Başı Et
- 2,5 Su Bardağı Hakiki Urfa İsotu
- 4 Çay Bardağı Köftelik Bulgur
- 1 Adet Soğan ( Orta boy İnce kıyılmış )
- 4 Diş Kıyılmış Sarımsak
- 1 Tatlı Kaşığı Tuz
- 1 Tatlı Kaşığı Karabiber
- 1 Tatlı Kaşığı Kimyon
- 1 Demet Maydanoz
- 4 Dal Yeşil Soğan ( Başından ince kıyılmış )
- 1 Tatlı Kaşığı Salça
- Kesme Ufalanmış Buz
Hazırlanış Aşamaları
- İyi bakır bir leğenin içine 2, 5 su bardağı gerçek Urfa isotumuzu ekliyoruz. İçerisine karabiber, tuz, eti, kimyonu koyuyoruz. İnce ince doğradığımız soğan ve sarımsağı ekliyoruz.
- Ezdiğimiz buzu iki yemek kaşığı hazırladığımız karışımın içine döküyoruz. Harcımızı karıştırmaya yoğurmaya başlıyoruz.
- Kıvamını alıncaya kadar iyice yoğuruyoruz. Kıvamı alan karışımın ortasını açıyoruz, bulguru ekliyoruz. Kapata kapata iyice yoğurmaya devam ediyoruz.
- Arada parçalanmış buzu yoğurma esnasında ekliyoruz. Yaklaşık yarım saat kadar yoğurma işlemine devam ediyoruz. Çiğ köftemiz yumuşaklığa eriştiği zaman içine salçayı ekliyoruz birkaç dakika da daha yoğuruyoruz.
- Daha sonra içine ince ince doğramış olduğumuz yeşil soğan ve maydanozu ekliyoruz. Elimiz ıslatarak yoğurmaya devam ediyoruz.
- Yoğurma işlemi bittikten sonra bir parça köfteyi elimizde sıkıp tavana atıyoruz kıvamını kontrol emek için. Şaka şaka :))) yapmayın öyle şeyler.
- Yoğurma işlemini bitirdikten sona elimizle köftelerimizi şekillendirip, servis tabaklarına marul eşliğinde biraz da limon da koyabilirsiniz servis yapıyoruz. Çiğ köfte tarifimiz hazır! Afiyet olsun.