Patlıcan sebzesi kadar yemek çeşidi üretilebilen bir başka sebze daha aklıma gelmiyor. Kıymalı karnıyarık yemeği de patlıcan yemeğinin çeşitlerinden biridir ve çok sevilir.
Malzemeler:
1 kilo patlıcan
2 tane orta boy soğan 250 gram kıyma
1 tatlı kaşığı tuz
2 tane domates rendesi
1 çorba kaşığı biber salçası(acı da olabilir)
1 çay kaşığı karabiber(allerjisi olanlar kırmızı pul biber veya toz biber kullanabilir.)
Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
1 çay kaşığı toz şeker ve kuru nane
2 diş sarımsak
Patlıcanları kızartmak için ve kıymayı kavurmak için zeytinyağı
1 su bardağı su ve bir tatlı kaşığı salça içinde eritilir.(Yemek suyu için)
Yapılışı:
Önce patlıcanlar yıkanır ve alacalı soyularak ortasından bıçakla yarık açılır. Daha sonra büyük bir leğene bolca su konulur ve içine 1 çorba kaşığı tuz ve toz şeker ilave edilerek patlıcanlar içinde yirmi dakika bekletilir.
Yirmi dakika sonra kara suyu çıkan patlıcanlar hafifçe sıkılır ve tekrar soğuk suyla durulanır. Patlıcanların suyu kağıt havlu ile alınır.
Teflon tavaya bolca yağ konularak patlıcanlar arkalı önlü kızartılır ve geniş bir tepsiye kağıt havlu konularak üzerine dizilen patlıcanların yağı emdirilir.
İki tane soğan rendelenir, domatesler rendelenir, maydanozlar yıkanarak ince ince doğranır.
Teflon bir tavanın dibini kaplayacak şekilde yağ konularak önce soğanlar sonra kıyma konularak kavrulur ve domates rendesi ile salçada ilave edilerek bir müddet kavrulur. İçine tuz, baharatlar, maydanoz ve şeker ilave edilir.
Patlıcanların içine kıymalı ve soğanlı harç yerleştirilir ve patlıcanlar geniş bir tencereye dizilerek her bir patlıcanın üzerine ince biberler ve minik kıyılmış domatesler yerleştirilir. 1 su bardağında 1 tatlı kaşığı salça eritilir ve bu salçalı su patlıcanların yan tarafından yavaşça tencereye akıtılır ve ocağın altı kısılarak patlıcanlar iyice pişirilir.
Pişen yemek bir müddet dinlendirildikten sonra cacık, yoğurt veya salata eşliğinde servis yapılır.
Afiyet olsun, her şey gönlünüzce olsun.