Kahve Beyin Kanseri Riskini Azaltır
Son zamanlarda basında kahveyle ilgili bir çok iyi haber çıkıyor, fakat araştırmaların çoğu kahve çekirdeğinde bulunan antioksidanların sağlığa faydasına dikkat çekiyor.Buna rağmen Londra’daki Imperial College’da yapılan yeni bir çalışmaya göre kafein, beyin kanseri riskini yüzde 40 azaltan sihirli bir ilaç.
Cancer Epidemiology, Biomarkers And Prevention dergisinde yayınlanan bir çalışmada, gliyom (bir çeşit beyin tümörü) teşhisi konulmuş 300 hastanın ve sağlıklı kişilerin kahve içme alışkanlıkları incelendi.
Araştırma sonunda, günde 5 fincan ya da daha fazla kahve ya da çay tüketenlerde beyin kanseri olma riskinin yüzde 40 düşük olduğu sonucuna vardılar. Nedeninden emin değiller. Fakat geliştirdikleri teoriye göre, kafein, beyne giden kan akışını sınırlayarak, gelişmek için yüksek miktarda oksijen ve besine ihtiyaç duyan kanser hücrelerinin büyümesini engelliyor. Kafensiz kahve ve çay aynı etkiyi göstermiyor.
Daha sağlam sonuçlara ulaşmak için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Örneğin, kahve ve çay karşılaştırıldığıda ikisinin de eşit etki göstermesi pek mantıklı görünmüyor. Çünkü kahvedeki kafein miktarına eşit oranda kafeini çaydan almak için en az iki katı kadar çay tüketmek gerekiyor. Ancak bu durumun kendisi bile gayet ilgi çekici!