Türkiye'den 'İncirlik' açıklaması

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, IŞİD’le mücadele kapsamında Washington ile varılan 'İncirlik' mutabakatınaa ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bilgiç, mutabakat çerçevesinde ABD’nin YPG’ye verdiği hava desteğinin etkili ve hızlı hale geleceğini söyleyen ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby’nin açıklamasına, “Kirby’nin bu ifade ettiği hususlar ABD ile aramızdaki mutabakatı tam olarak yansıtmamaktadır. Bu hususlar, ABD makamlarının da dikkatine getirilmiştir” diye yanıt verdi.





Bilgiç, Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlediği haftalık basın toplantısında, İncirlik Üssü’nün kullanımı için imzaya açılan gizli Bakanlar Kurulu kararının tamamlandığını belirtti. Bilgiç, “İncirlik gerekli görüldüğünde her an kullanılabilir” dedi.




İBRE BATI’DAN YANA
Diplomatik kaynaklar, İncirlik Üssü’nin ABD ve koalisyon ülkeleri açısından Suriye’ye 500 kilometre yerine 150-200 kilometre uçuş mesafesi olması açısından önem taşıdığına dikkat çekerken, “İhtiyaç olması halinde ABD ve koalisyon güçleri Diyarbakır, Malatya ve Batman üsleri de kullanılabilecek” değerlendirmesinde bulundu.


10 SORUDA İNCİRLİK MESELESİ


Bilgiç ise toplantıda özetle şu mesajları verdi:


HEDEF GERİ DÖNÜŞLERİ SAĞLAMAK
“Güvenli bölge bizim baştan beri kullandığımız ve ihtiyaç olduğunu vurguladığımız bir unsur. Kapsamlı stratejinin de bir parçası. Suriye’de insani durum her geçen gün daha kötüye gidiyor. Suriyeli mültecilerin geriye dönüşlerine ilişkin bir beklentileri var. Bizim için temel hedef olan bu geri dönüşlere imkan sağlayacak gerekli koşulların sağlanması konusunda ABD ile mutabakata varıldı. DEAŞ’ın elinde bulunan bölgelerin kalıcı olarak temizlenmesinin doğal sonucu olarak güvenli bölge oluşacak.
MUTABAKAT YAZILI DEĞİL
İncirlik konusunda Hükümet Sözcümüz, Bakanlar Kurulu kararının imzaya açıldığını söylemişti. Bunun süreci tamamlandı. Bu Bakanlar Kurulu kararı ve varılan mutabakat çerçevesinde üslerin kullanılabileceğini söyledik. Gerekli görüldüğü takdirde ilgili üsler tespit edilecek. Hangi ülkelerin bu üsleri kullanacağı ABD ile ortaklaşa karar verilecek bir husus. (ABD ile mutabakata ilişkin) Yazılı anlaşma söz konusu değil. İncirlik bakanlar kurulu sonuçlandığı için gerekli görüldüğünde her an kullanılabilir. Askeri makamlar gerekli temasları yapıyorlar.
KENDİ GÜNDEMİ OLANA DESTEK YOK
(ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kirby’nin açıklaması) ABD ile mutabakat DEAŞ’la mücadeleye ilişkin. Mutabakatımızda PYD gibi kendi gündemi olan bir gruba yönelik destek söz konusu değildir. Bu hususlar ABD makamlarının da dikkatine getirilmiştir. ABD makamları dün yaptıkları bir background toplantıda Kirby’nin ifadelerine de ABD ile varılan mutabakata da ilişkin açıklık getirmişlerdir. Kirby’nin ifade ettiği gibi YPG güçlerine hava desteği verilmesi hususu bizim ABD ile varılan mutabakatımızın unsurlarından biri değildir.
ŞU AŞAMADA NATO’DAN BEKLENTİ YOK
NATO’nun 4. maddesi çerçevesinde istişare talebimiz olumlu karşılandı. Bizim için önemli olan ilk aşamada NATO’yu bu konuda bilgilendirmekti. Müttefiklerimizi niye hava operasyonlarının yapıldığına ilişkin bilgilendirdik. Onlar da destek ifade ettiler. NATO’dan bu aşamada beklentimiz bu şekilde. Önümüzdeki günlerde olabilecek gelişmelere göre bu konu tekrar değerlendirilebilir. Şu aşamada başka bir beklentimiz bulunmuyor.”