Sağlıklı ve doğal olduğu için sadece meyve yiyerek kilo vereceğinize inananlardansanız ne yazık ki yanılıyorsunuz.
Unuttuğumuz nokta şu; orta boy bir elma/ portakal/ 2 adet kivi/ 2 adet mandalina/ küçük boy muz/orta boy şeftali/küçük kase nar/1/2 orta boy ayva gibi meyveler ortalama 15 g karbonhidrat içeriyor. Bir tabak meyve yediğinizde neredeyse 60 g karbonhidrat alıyorsunuz yani dört dilim ekmek yemiş oluyoruz.
Bir de glisemik indeks değerlerine bakarsak bu noktada ise ekmek tüm meyvelere göre daha masum oluyor.Çayımıza attığınız şeker tek molekül, meyve şekeri ise iki molekülden oluşuyor. Yani meyvenin sindirim ve emilim basamakları çay şekeri kadar hızlı. Özellikle akşam yemeklerinin hemen ardından veya 1-2 saat sonra yenen meyveler maalesef fazla yağ olarak geri dönüyor.”
Doğru karbonhidratı seçin
Geldik karbonhidratlara… Onlara bayılıyoruz ama en çok da onlardan korkuyoruz. Bu işin sınırı ne olmalı?Şunu biliyoruz ki vücudun temel enerji kaynağı karbonhidratlar, beynin tek enerji kaynağı da yine karbonhidratlar. Peki hiç karbonhidrat içeren gıda almadan yaşamımızı sürdürebilir miyiz? Evet!
Ancak vücut kısa sürede yıkıma başlar ve kas kütlesi kayıpları yaşanır. Bu da sağlıksız bedene giden bir yoldur. Dolayısıyla karbonhidrat içeren gıdalar günlük beslenmemizde mutlaka olmalı ancak beyaz şeker ve beyaz unlu gıdalar, pirinç pilavı yerine yeşil mercimek, kinoa, bulgur, kısır, tam çavdarlı ekmek gibi glisemik indeksi düşük karbonhidrat kaynaklarını tercih etmeliyiz.
Egzersiz sırasında yemeli mi?
Vücudunuzun besin ihtiyacı ne kadar uzun süre ve ne kadar yoğun egzersiz yaptığınıza bağlı olarak değişiyor.Bir saatten daha uzun süren orta ve yüksek yoğunluktaki antrenmanlarınızda karbonhidrat takviyesi ile kan şekerinizin düşmesini engelleyerek egzersize devam edebilirsiniz
Sıcaklar ve spor?
Aşırı sıcak havalar vücudun çalışmasını etkiliyor; kalp, dolaşım ve solunum sisteminde sorunlar görülebiliyor. Yaz sıcağında ağır sporlar yapıldığında kalbe binen yük artıyor, kalp zorlanıyor. Terlemenin zorlaşmasıyla vücudun ısı regülasyonu farklılaşıyor.
Bunu önlemek için uygun ısı ortamı sağlanmış kapalı yerleri tercih edin ya da nispeten daha serin olan sabah saatlerinde spor yapın. Sıcakta ve güneş altında, aşırı nemli havalarda soluk alıp vermek zorlaştığı için ağır fiziki egzersizlerden kaçının.
Çok terlersem daha çok kilo verir miyim?
Sauna, terleme kıyafetleri, sıcakta egzersiz… Tüm bunlarla terlemeyi artırarak daha fazla kilo verebilir miyiz? Uzmanların bu soruya verdiği yanıt: “HAYIR”
Vücudunuzu terlemeye zorlayarak geçici bir kilo kaybı sağlayabilirsiniz. Ancak bu sizin istediğiniz anlamda bir kilo kaybını sağlamıyor; sadece su kaybediyorsunuz ve aslında vücudunuzun bu suya ihtiyacı var. Su içer içmez terleme yoluyla verdiğiniz bu "kiloları" geri alıyorsunuz. Vücut kendi ısısını ayarlamak ve serinlemek için terliyor. Vücudun serinleyebilmesi için bu terin buharlaşması gerekiyor. Terleme kıyafetleri, sauna veya sıcakta oturmak, vücut ısısını aşırı yükseltiyor ve su kaybına neden oluyor.
Dyt.Esra TÜFEKÇİ
doktorsitesi.com