Barışı dileyen buraya Baksı'n
Hüsamettin Koçan’ın başını çektiği Baksı Kültür Sanat Vakfı, kuruluşunun 10. yılını Baksı Müzesi’ndeki ‘On’ sergisi ve İsmail Hakkı Demircioğlu, Erkan Oğur ve Bülent Ortaçgil konseriyle kutladı. Askeri güvenlik önlemlerinin alındığı etkinliğe, aynı gece izlenen yıldız yağmuru, pek çok insanı kendine çeken Huykesen dilek ağacı ve güneş saatli bir heykel gölgesinde okunan ‘Barış’ mesajı damga vurdu.
Bayburt iline 45 kilometre mesafedeki Bayraktar (eski adıyla Baksı) köyüne bakan, Çoruh’un coşkun can damarlarıyla gürüldeyerek serinleyen 2014 Avrupa Konseyi Müze Ödülü sahibi Baksı Müzesi, oluşumuna zemin hazırlayan Baksı Kültür Sanat Vakfı’nın (BKSV) kuruluşunun onuncu yıldönümünü, kurucusu ressam Prof. Hüsamettin Koçan ve meslektaşı, hayat arkadaşı Oya Koçan’ın ev sahipliğiyle 12 Ağustos akşamı açılışı yapılan uluslararası bir sergi ve özel bir konserle kutladı. Heykeltıraş Meriç Hızal’ın, gün be gün bir umutla ‘Barış’ı gösteren güneş saatli, oturma düzenli masa - heykeliyle anlamı derinleşen müze, 30’un üzerinde yerli ve yabancı sanatçının eserlerine, Alman küratör Marcus Graf’ın imzası ile bir yıl boyunca ev sahipliği yapmaya başladı.
Asker koruması
Bölgedeki tarihsel ‘Huykesen’ Dilek Ağacı’na asılı çaputlar ve aynı akşamki Perseid meteor yağmuru sebebiyle, başta ‘barış’ adına olmak üzere tüm dileklerin tutulduğu, kötülüklere son verilmesinin arzulandığı bir yer halini alan Baksı’daki etkinlikler, Albay İbrahim Ayhan Vural öncülüğündeki bölge Jandarma Komutanlığı’nın aldığı güvenlik tedbiriyle dikkat çekti.
İnsana, ‘Barış dileyen, buraya ‘Baksı’n!’ dedirtecek türde bir çok seslilik ve hoşgörü iklimi yaratan, Baksı’nın yedi renk ve onlarca çeşitteki kır çiçekleriyle bezenen kutlamaya, İsmail Hakkı Demircioğlu, Erkan Oğur ve Bülent Ortaçgil, Türkiye’nin tüm zaman, inanç ve coğrafyalarından birer çiçek gibi toplayıp paylaştıkları şarkı ve türküleriyle zenginlik kattı. İlk olarak Ortaçgil’in sahneye çıktığı akşamda, sanatçı bir de itirafta bulundu: Müzisyen, kariyerini ve kişiliğini tarifleyen ‘Benimle Oynar mısın?’ uzunçalarındaki ‘Yüzünü Dökme Küçük Kız’ parçasının adını, bölgedeki deyişi ilk kez işittiği Baksı Müzesi kurucusu Prof. Hüsamettin Koçan’dan ‘çaldığı’nı belirtti. Baksı Müzesi’ni yine kendine özgü ironik tabiriyle, Koçan imzalı bir ‘külliye’ye (!) benzeten usta sanatçı, daha sonra da Oğur ve Demircioğlu’na, gitarı ve sesiyle zenginlik verdi.