Ne zaman bayramdan söz açılırsa aklıma eski bayramlardaki kolonyalar gelir. Gerçi hala kolonyalar bayramımızın baş konuğu. Fakat eski kolonyalar sanki başka bir kokuyordu. Dedem kokuyordu, mis gibi bayram sabahı kahvaltı kokuyordu. Bayramlarda kız kovalayan, torpiller hep bize itici gelmiştir, ama inanın ki kolonya kadar özlemişliğim var.
Bayram sabahı ben odamda bayramlıklarımı heyecanla giymeye çalışırken anneannemin Kur’an okuyuşu beni benden alır manevi bir ortama götürürdü. Annem ise bayram sabahı kahvaltısı için mutfakta gösterdiği sanat yani ıspanaklı börek bayramları daha bir tatlandırıyordu. TV de Sezercik oynardı, o da kolonya sunuyordu kötü adamlara. O zaman bir TV deki kolonyaya bir de bizdeki kolonyaya baktım. Aynı idi. Aynı olması için sebep çoktu zaten. Ticarette rekabet yoktu, çeşitlilik yoktu en güzeli kalite çoktu.İnce ama derin çizgileri olan cam şişeli ongun kolonyayı görmeyeli çok oldu. Dedelerimizin ve babalarımızın sakal traşından sonra teni ile buluşan o mis kokulu kolonya, nerdeyse sadece misafirlikte kaldı.. Tene sürüldüğünde etrafa ferahlık saçan o kolonya demode mi oldu? Bayramlarda dantel örtülerin üzerinde yeri hazır olan o kolonyayı bırak, bayramda eş dost komşularla bayramlaşmak, bayramlaşmayı özledim. Babamla kıldığımız bayram namazından sonra daha camideyken bayramlaşmayı özledim. Nerden geldi aklımıza kimler öğretti bize bayramda seyahate çıkmayı tatile gidip kafa dağıtmayı kimler yaptı bize bu kötülüğü?
Bu bayram doğacak kızıma küçük bir hediye alacağım şimdiden, Arife günlerinde alacağım hediyeleri büyük bir mutlulukla yastığının altına koyacağım.. Bayram sabahı geç kalma telaşıyla gideceğim camiye her zamanki gibi. Ve şükredeceğim Allah’a bir bayramı daha sağ salim nasip ettiği için. Camiden çıkarken bayramlaşacağım tanıdığım tanımadığım insanlarla. Kolonyanın kardeşi olan esansı ikram edeceğim. Fırından taze çıkmış çıtır çıtır bayram ekmeği almak için sıraya gireceğim. Eşimle kızımla bayramlaşacağım. Kızımın dilediği kadar şeker almasına izin vereceğim, ceplerini şekerle dolduracağım, kolonyalı mendilin arasına gücümün yettiğince TL den harçlık sıkıştıracağım ve kızıma : “ Senin de bayramın kutlu olsun senin de el öpenlerin çok olsun, nice sağlıklı, huzurlu ve mutlu bayramlara yavrum” diyecek ve mendilini vereceğim. Rahmetli babamın elini öpemeyeceğim belki ama anamın ve annem babam kadar yakın olan kayın validem ve kayın babamın ellerini öpüp hayır duası dileyeceğim.
Bu bayramda evde olacağım, beklerim herkesi, hatta eski bayramı özleyenleri daha çok özleyenleri. Kim bilir size eski şişeden mis gibi kolonya ikram ederim