İsveç iksiri Neye iyi Gelir
Ünlü İsviçreli doktor Samst’ın bulduğu özel bir karışıma İsveç iksiri denmektedir. Ölümünden sonr,a notları arasında bulunmuş ve Almanya’da geliştirilmiştir. Doktor Samst, 104 yaşında geçirdiği bir kaza yüzünden vefat etmiştir.
Mide krampları, kolit ağrıları, fazla alkol veya fazla yemekten sonra gaz çözücü, safra kesesi problemlerinde, iştahsızlıkta, romatizma ağrılarında, sinirsel problemlerde, uykusuzlukta metabolizmanın güçlenmesinde, gırtlak, ağız içi, diş eti iltihaplarında ve dişeti çekilmelerinde kullanılmaktadır. Günde 1-3 kez, 1-2 çay kaşığı dolusu şurup, bitki çaylarına karıştırılarak kullanılabilir.
Akut durumlarda, 1-2 yemek kaşığı direk kullanılabilir. Tüm yaralanmalarda, eziklerde, çarpma nedeni ile oluşan şişliklerde, hafif yanıklarda, bilek burkulmalarında, kas ağrılarında İsveç şurubu ile ıslatılmış bir pamuk ile kompres yapmak yararlıdır.
Kulak ağrısı, sivilcelenme, kabuklanma ve kulak uğultusuna iyi gelir. Dudak uçukları, iltihaplı sivilceler ve çıbanlar İsveç şurubu ile nemlendirilmelidir.
Arı, sivrisinek ve böcek sokmalarında ısırılan bölgeye İsveç şurubu yapıldığında şişme, kaşıntı ve kızarma olmaz. Sivrisinek ve karasinek ısırmaları için, belirli bölgelere sürülürse, böcekler sokmaz ve ısırmaz.
Nasırların üstüne, İsveç şurubu ile ıslatılmış bir pamuk koyulur ve yara bandı ile kapatılır. En geç 24 saat içinde nasır kökü ile sökülür. Kompres yapılırken, sürekli nemli kalmasını sağlamak önemlidir.
Her tür yarada, şurupla sık sık pansuman yapılırsa hızlıca kapanmaktadır. Alerjik bünyeli kişilerde, hamilelerde ve 12 yaş altı çocuklarda kullanılması pek tavsiye edilmez.
İksirin içindekiler,
Sarısabır, ravent kökü, mira, cedvar, centiyane, domuz dikeni, melekotu, doğal kafur, sinameki, eğir kökü, safran, tarçın ve kakule vardır. Bu listede bulunan bütün malzemeler, 2-3 litrelik bir cam şişede alkol ile birlikte karıştırılıp, 14 gün boyunca bekletilerek yapılır. Ne kadar çok bekletilirse o oranda etkisi artmaktadır.