Medyaevi’nden Berlin’deki EuroBasket Turnuvası için davet aldığımda ne P&G, ne Head&Shoulders hakkında şimdiki kadar bilgim vardı ne de basket turnuvasıyla ilgili olarak.
Bu davet vesilesiyle Berlin’de tanıştığım P&G Türkiye ve Kafkasya Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu’ndan bir hayli bilgi aldım. 14 kategorideki 20 markasıyla Türkiye’de alanındaki pazarın yüzde 35’ini elinde bulunduran P&G’nin çalışan sayısı ise 900 civarında.
Head&Shoulders’ın EuroBasket’e niye sponsor olduğuna gelince:
100 insandan 50’sinin saçları kepekle tanışıyor. Bu insanlardan bir kısmı içerdiği çinkolu bileşeni nedeniyle kepeği tamamen yok eden H&S ya da başka yöntemlerle bu sorundan kurtuluyor, ama 100 kişiden 30’u bundan bihaber olduğu için kepekli saçlarla yaşamaya devam ediyor.
Erkekler hiç utanmadan kepek şampuanı kullanmasına karşın kadınlarda kepek şampuanı kullanan oranı yüzde 25’e düşüyor. Bu da yüzde 75’lik potansiyel yeni pazar demek.
H&S’ın EuroBasket Turnuvası’nın sponsoru olması, Türk Milli Basket Takımı’nın genç ve gözde oyuncusu Cedi Osman’ı da reklam yıldızı yapması bu yüzden.
EuroBasket’te kepeği yasaklama ve Cedi Osman’ı marka yüzü yapma fikri P&G Türkiye’den çıktı. Global merkez, bu fikri çok tuttu, turnuvaya sponsor oldu ve Cedi Osman’lı reklamı Avrupa’da da kullanmaya başladı.
Berlin’de 215 ülkenin üye olduğu FIBA’nın yöneticilerinden Frank Leenders’le de sohbet etme imkânımız oldu.

‘12 DEV ADAM’IN TARİHİ BAŞARISININ ŞAHİDİYDİK
Beş gün arayla ikinci kez Berlin’deyim. Geçen hafta tişörtün bile fazla geldiği Berlin’de bu kez kazak, mont bile üşümemi engellemedi. Bir haftada Berlin’in sadece havası değil, Almanya’da mültecilere karşı bakışı da değişti. Bir hafta önce Suriyeli mültecilere kapılarını sıkı sıkıya kapatan Almanya, Aylan’ın Bodrum’da karaya vuran cansız bedeni sayesinde boğulan insanlıktan sonra yumuşadı.
Gelelim EuroBasket Turnuvası’na.
Berlin’e gitmeden önce TRT 3’teki EuroBasket’e doğru programını izleyerek dersime çalıştığım için “12 Dev Adam”ın seyrettiğimiz maçta tarihinde ilk kez İtalyanları yenmesi bana sürpriz gelmedi.
H&S’ın “Kazanmak kafada başlar” sloganını 12 Dev Adam da benimsemiş olacak ki, uyguladığı taktikle 58 yıl sonra da olsa İtalyanları yenmeyi başardı.
İlk üç periyodu Mercedes-Benz Arena’nın VIP Lounge’nda izledik. Son periyodu ise Türklerle İtalyanların maçı yan yana izledikleri tribünlerde. Biz en ön sıradaydık, ama maçı bizim de önümüzde izleyenler vardı:
Denizbank’ın Genel Müdürü Hakan Ateş, Türk Milli Basket Takımı’nın koçu Ergin Ataman’ın eşi Berna, oğlu Sarp, ilk eşinden olan kızıyla arkadaşları Esin Moralıoğlu ve sevgilisi İshak Cerit.
EuroBasket Turnuvası’nın ilk maçında 12 Dev Adam, İtalyanlar karşısında hep önde götürdüğü maçı iki sayı farkla da olsa kazanınca herkesin yüzü gülüyordu. Aylardır millet olarak gülmeye hasrettik. 12 Dev Adam’ın turnuva boyunca ve sonunda da yüzümüzü güldürmesini umuyorum. Çünkü her zamankinden daha çok ihtiyacımız var buna…

GÜNÜN SÖZÜ
Değerinizi kanıtlamanız gerektiğini düşündüğünüz an, arkanıza bakmadan gitmeniz gereken andır. (Alysia Harris)

ALINTIDIR
Alice | Ali Eyüboğlu