50 eyaletin oluşturduğu ABD'de Suriyeli sığınmacı istemeyen eyalet valisi sayısı, iki günde 27'ye ulaştı. Bazı Cumhuriyetçi başkan aday adayları da mültecilerin ülkeye girmesine açık şekilde karşı çıkıyor.
ABD'deki eyaletlerin yarısından fazlasının valileri, Suriye'deki iç savaştan kaçan sığınmacıları kabul etmeyeceklerini açıkladı. Paris'teki saldırıların ardından Suriyelisığınmacı istemediklerini duyuran eyaletlerin sayısı son iki günde 27'ye ulaştı.
50 eyalet bulunan ABD'de sığınmacılara kapılarını açmayacaklarını duyuran valilerin neredeyse tamamı, Cumhuriyetçilerden oluşuyor. Sadece New Hampshire Valisi Maggie Hassan, Demokrat Parti saflarında yer alıyor.
ABD'de Suriyeli mültecilere karşı olduklarını açıklayan valiler şu eyaletlerden:
“Alabama, Arizona, Arkansas, Florida, Georgia, Idaho, Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Louisiana, Maine, Massachusetts, Michigan, Mississippi, Nebraska, Nevada, New Hampshire, New Jersey, New Mexico, Kuzey Carolina, Ohio, Oklahoma, Güney Carolina, Tennessee, Teksas, Wisconsin.”
‘Truva atı’ diyen de var, ‘Müslümanlar gelmesin’ diyen de
Cumhuriyetçi başkan aday adaylarından benzer yönde açıklamalar geliyor. Cumhuriyetçi başkan aday adaylarından Donald Trump ise Suriyeli mültecileri "Truva atı" olarak niteleyerek "Onların bu ülkeye girmesine izin veremeyiz" dedi.
Ben Carson da Obama yönetiminin 10 bin mülteci alacak olmasını "akıl tutulması" şeklinde değerlendirdi ve bunun büyük bir hata olacağını öne sürdü.
Cumhuriyetçi aday adaylarından Ted Cruz ve Jeb Bush da Müslüman Suriyeliler yerine Hristiyan olanların tercih edilmesi gerektiğini savundu.
Hükümet ‘devam’ diyor
ABD Başkanı Barack Obama ise Suriyeli sığınmacılara kapıların kapatılmasına karşı çıkıyor. Obama, Antalya'daki G20 Zirvesi'nde, bu tutumların Amerikan değerleriyle çeliştiğini söyledi.
Obama, dini ayrım yapılmasını öneren siyasi liderlerin açıklamalarının ise "utanç verici" olduğunu belirtti.
ABD'de federal hükümetin mültecilerin ülkeye yerleştirilmesi konusundaki kararını, eyaletlerin engelleme imkânı bulunmuyor.
ABD hükümeti, Suriye'de iç savaşın başlamasından bu yana yaklaşık bin 500 Suriyeliyi mülteci olarak ülkeye kabul etti. Washington yönetimi, bu sayının 1 Ekim'de başlayan yeni mali yılda 10 bin olacağını duyurmuştu.
Mülteciler ABD yasalarının korumasında
ABD hükümetinin Suriyeli mülteci kabul programı federal yasalar kapsamında yürütülüyor. Ülkeye gelen mülteciler, Amerikan anayasası ve federal yasalarla koruma altında bulunuyor.
Mülteciler ülkede istedikleri yerde yaşayabiliyor, istedikleri yere seyahat edebiliyor ve kalıcı oturum izni almak için bir yıl içinde ilgili makamlara başvurabiliyor.
Eyaletler, mültecilerin ülkeye yerleştirilmesinde istişare rolü oynuyor. Mülteci kabul programı tamamen federal hükümet tarafından yürütülüyor.