Etli Pırasa Dolması Tarifi İçin Malzemeler:
- 1 kg kalın pırasa.
İçi için:
- 1 su bardağı dolusu pirinç,
- 200 gr kıyma,
- 1 tutam dereotu,
- 1 tutam maydanoz,
- 2 adet soğan,
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı,
- Yarım su bardağı su,
- 1 tatlı kaşığı salça,
- 1 tatlı kaşığı kuru nane,
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber,
- 1 cimdik karabiber,
- Tuz(arzu edilen ölçüde).
Üzeri İçin:
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı,
- 1 tatlı kaşığı salça,
- Tuz,
- Sıcak su.
Etli Pırasa Dolması Yapılışı
Pırasaları yıkayıp, boylamasına ikiye bölüp, kaynar su da hafif diriliği gidene kadar haşlayalım.(pırasaların boylarını sarma işlemini yaparken kısaltalım daha önce yaparsanız sarmakta zorluk çekersiniz ayrıca sararken boy ölçüsüne karar verip, dolmaların aynı boyda olmalarını sağlayabilirsiniz)
İçi için; soğanları, dereotunu, maydanozu ince ince doğrayalım.
Pirinci güzelce yıkayıp, suyunu süzelim.
Bir kabın içine tüm malzemeyi koyup, karıştıralım ve daha sonra iyice yoğuralım.
Haşladığımız pırasaları düz bir zemin üzerine serelim ve üzerine hazırladığımız harçtan bir miktar koyup, resimde gösterildiği gibi muska şeklinde saralım.(farklı şekillerde de sarabilirsiniz)
Sardığımız dolmaları tencereye dizelim.
Üzeri için; tavaya zeytin yağını, salçayı koyalım ve kavuralım.
Sarmaların üzerini geçecek şekilde sıcak suyu ilave edip, tuz serpelim.
Daha sonra hazırladığımız salçalı sosu sarmaların üzerinde gezdirelim.
Etli Pırasa Dolmamızı, orta ateşte pişirip, servis yapalım. Afiyet olsun.