Diş Çürüğü ve Tedavisi
diş çürükleri - dişlerde çürük sebepleri - diş çürükleri nasıl tedavi edilir
Dişlerimizin bakımını iyi yapmazsak dişlerde çürükler oluşmaya başlar. Plaklar üzerine yerleşen bakteri ve mikroorganizmalar, yediğimiz yiyecekler ile aldığımız şeker sayesinde hızla çoğalmaya başlar. Böylece diş minesini çürütüp, diş sert dokusuna ulaşarak dişte çürüğe neden olurlar.
Diş çürüğü neden olur?
Diş çürüğü, beslenmesinde karbonhidrat ve şeker oranı yüksek beslenenlerde, az florür alanlarda daha fazla görülür. Ayrıca bağışıklık sistemi düşük olan insanlarda diş çürümesi hızlı seyreder. Diş çürüğünün engellenmesi için, diş temizliğine dikkat etmek ve düzenli fırçalama yaparak, diş ipi kullanmak gereklidir. Yiyeceklerin artıkları dişlerin ara kısımlarına dolmaktadır. Bu nedenle küçük başlı bir fırça kullanmak ve yemek yedikten hemen sonra dişleri fırçalamak önemlidir. Diş hekimine muayene olmak diş çürüğünü başlangıç aşamasında tespit etmek ilerlemesini engelleyerek dişi kurtarmaktadır. Çürük diş, üzerinde ki koyu renk çukurlaşmadan dolayı hemen tespit edilir. Çürük çukuru oluşmayan çürükler ise diş hekiminin çektiği röntgen ile de anlaşılır.
Çürük tedavisi nasıl yapılır?
Çürük tedavisinde en önemli konu çürüğün ne kadar ilerlediğidir. Çürük çok ilerlemişse, oyuklarına temizlik işlemi yapılır ve içi dolgu maddesi ile doldurulur. Böylece diş kullanılacak hale getirilmiş olur. Uzun süre problem yaşanmadığı gibi dişlerde kayıplar oluşmaz. Çürük çok ilerlemiş olursa kanal tedavisi yapılır ve iltihaplı ve apseli ise diş çekilebilir. Diş çürüğü çok ilerler ve müdahale yapılmazsa, iltihap ilerleyerek yayılabilir. İlerleyerek, çene kemiğini eritebilir. Bu nedenle, diş çürüklerine hemen müdahale edilmelidir. Diş çürüğü, dişin yüzeyinde başlar ve ilerler. Her dişte aynı etkiyi göstermez yani kişiden kişiye değişebileceği gibi diş yerine göre de değişir. Beyaz ve estetik dolgular son yıllarda sıklıkla kullanılan dolgu türleridir. Kullanılan bu dolgular, çürük temizlendikten sonra beyaz diş dolgusu ile kaplanır. Bu dolgu türevleri, özel dişe uygulanan ışık ile sertleştirilir. Eski zamanlarda kullanılan metal dolgular, 24 saat içinde sertleşmektedir. Günümüzde çok az sıklıkta kullanılmaktadırlar. Diş dolgusundan sonra, sert gıdalar tüketilmemesi önerilir.