Ağız Kanseri Neden Olur
ağız kanseri nedir - ağız kanserinde belirtiler - ağız kanseri tedavisi
Kanser hücre yapısının sürekli çoğalarak artması ile oluşan bir rahatsızlıktır. Kanser vücudumuzun her bölgesinde kendini gösterebilir. Ağız kanseri ise, dudakların altında, bademciklerde ve tükürük bezlerinin arkasında meydana gelebilen bir kanser türüdür.
Ağız kanseri belirtileri
Ağız kanseri, çoğunlukla erkeklerde çok daha fazla görülür. Buna rağmen yaşı çok genç ve kadınlarda da görülme vardır. Ağız kanserinde erken teşhis ve tanı çok önemlidir. İlerleyen durumlarda şekil bozuklukları, konuşamama oluşacaktır. Bu nedenle tanısın erken koyulması ve hemen tedaviye başlanılması gereklidir. Ağız kanseri başladığında çok belirti vermez. Fakat, düzenli olarak hekim muayenesinde olan insanlar da tanı hemen koyulabilir. Bazen de ciddi belirtiler oluşmaktadır. Dudaklarda, diş etlerinde ve ağız dokusunda iyileşemeyen yaralar. Yanaklarda şişkinlik ya da kalınlaşan doku oluşumu. Ağzın iki tarafında oluşan hissizlik. Diş etlerinde, dilde ve yanaklarda oluşan kırmızı renk benekler. Çiğneme ve yutma güçlükleri, ağız içinde ağrılar ve boğaza takılma hissi. Çenede olan şişkinlikler ve seste olan değişiklikler ağız kanseri belirtileridir. Eğer ağız ve çevresinde bir tümör oluşumu varsa, ağrı başlangıçta olmayabilir fakat tümör oluşumu sayesinde iyileşmeyen yaralar ortaya çıkar. Dil bir süre sonra kıvrılamaz ve sertleşir böylece ağrı ciddi manada hissedilmeye başlanır.
Ağız kanseri nedeni nedir?
Aşırı alkol tüketimi, uzun süre sigara içmek ve tütün çiğnemek, tam oturmayan diş protezleri, yeterince diş bakımı yapmamak, dişlerde oluşan keskin uçların dile zarar vermesi olarak sayılabilir. Sigara ve alkolü bir arada kullanan insanlarda sigaranın zararlı etkileri alkol ile en az 5 kat daha artmaktadır. Sigara içen pek çok insan belirtileri ağızda oluşan hissizlik ve dilin tat alma hissini kaybetmesinden dolayı anlayamaz. Bu nedenle ağız kanseri hızla yayılır.
Ağız kanseri tedavisi
Ağız kanserinde ilk yapılan kanserli doku ve hücrelerin temizlenmesidir. Radyoterapi, kemoterapi bir arada kullanıldığı gibi tek olarak da uygulanır. Son yıllarda geliştirilen bir teknik ile, kanserli hücrelere uygulanan lazer ışığı ile bu hücreler öldürülmektedir. Bu işleme, PDT denilmektedir. Ağız kanseri tedavisi erken yani başlangıç aşamasında yakalanırsa tedavisi kolaydır. Bazen ağız içinde bulunan tüm kemikler ve dişler protezlere dönüştürülebilmektedir.