Android telefon ve tabletlere virüs, reklam botu vs. gibi kontrol dışı istemediğiniz yüklemelerin gerçekleşmesi eskiden her ne kadar zor olsa da artık dikkat etmediğiniz durumlarda telefonunuzda istemediğiniz reklamlarla karşılaşmanız kolay hale gelmeye başladı. Gelişen teknoloji ve sayısı giderek artan android tabanlı cihazlar, özellikle reklam sektörünün gözdesi haline gelmeye başladı. Bu durum, telefonunuzda size daha fazla reklam göstermeyi hedefleyen malware denilen ve telefonunuzda size reklamlar gösteren reklam uygulmalarının sayısını artırdı.

Bu noktada telefonunuzun güvenliğini sağlamak için ilk görev tabi ki size düşüyor. Yüklemek istediğiniz bir uygulama veya oyunu ilk olarak mutlaka Google Play Store’un resmi uygulamasından yüklemeyi deneyin. İlk seçeneğiniz Google Play olsun. Eğer yüklemek istediğiniz uygulamayı veya oyunu Google Play’de bulamıyorsanız zaten o uygulamanın güvenliğinden şüphe etmeniz gerekiyor demektir. Google Play’de olmamasına rağmen siz apk dosyası ile o uygulamayı yüklemek isterseniz işte bu noktada güvenlik açığı başlıyor. Çünkü Google Play dışarısından yükleyeceğiniz her apk dosyasının içinde ne olduğunu önceden bilmenizin imkanı yok.



Market dışı yükleyeceğiniz apk dosyalarının kötü amaçlı yazılım içermediğinden emin olmanın yolu yok. Fakat eğer bu apk dosyasını bir forumdan yüklüyorsanız büyük ihtimal yorumları okuyarak tehlikeli bir durumun olup olmadığını önceden kestirebilirsiniz. İzleyebileceğiniz bir diğer yol ise apk dosyasındaki uygulamayı yüklerken izinleri kontrol etmek. Eğer gereğinden fazla izin talep ediyorsa sıradışı bir uygulama olabilir. Son olarak ise apk dosyasını yükledikten sonra telefonunuzu 1-2 gün gözleyin. Daha önce karşılaşmadığınız reklamlar, uyarılar, bildirimler gibi durumlarla yeni karşılaşmaya başlarsanız büyük ihtimal bu durum yeni yüklediğiniz uygulamanın içerisine gömülen reklam yazılımından kaynaklanmaktadır.

Ayrıca bu içerisine reklam gömülen market dışı apk uygulamaların kodlama teknolojisi o kadar gelişti ki, nadir de olsa bazı cihazların root yetkisini ele geçirip kendilerini cihazınızın sistem dosyalarının derinlerine yerleştiriyorlar (örneğin Shuanet reklam virüsü). Böylece siz cihazınızı fabrika ayarlarına bile döndürseniz o uygulamadan kurtulamıyorsunuz. Tek yapabileceğiniz şey, root yetkisi olan bir dosya yöneticisi ile o dosyayı sistem dosyalarının içerisinde bulup silmeniz. Fakat bu işlemle yanlışlıkla sistem dosyalarını da silebileceğinizden dolayı oldukça sıkıntılı bir süreç haline gelecektir.




Sonuç olarak market dışından yükleyeceğiniz apk dosyalarını mümkün olduğu kadar güvenilir sitelerden edinmeye çalışın. Ayrıca şimdilerde Blackmart, 1Mobile vs. gibi Google Play gibi görünen, hatta ücretli uygulama ve oyunları ücretsiz indirmenizi sağlayan market uygulamalarına oldukça dikkat etmek gerekiyor. Buradan indireceğiniz Facebook uygulamasının içerisinden bile reklam yazılımı çıkabiliyor. Bu yüzden bu gibi Google Play’den farklı olan android marketlerden mümkün olduğunca uygulama ve oyun yüklememeye çalışın.