Yılbaşı menüsü hindisiz olmaz diyenlere...
FIRINDA SALAMURA YILBAŞI HİNDİSİ
Malzemeler:
Hindi 1 adet;
Salamura Suyu 3 litre;
Çeşnili Tereyağ 100 gram;
Kestaneli İç Pilav yeterince;
Soğan 2 adet.
Salamura Suyu’nun hazırlanışı:
Su 3 Litre
Kaya Tuzu100 gram
Şeker100 gram
Kişniş Tohumu kırılmış 3 tatlı kaşığı
Tane Karanfil bütün 8 adet
Tane Karabiber kırılmış 8-10 adet
Defne Yaprağı 3 adet
- Tüm malzemeleri uygun boy bir tencereye koyup ara ara karıştırarak, şeker ve tuz eriyene kadar orta ateşte pişirin ve soğumaya alın.
- Soğuduktan sonra süzün.
Çeşnili Tereyağ’ın hazırlanışı:
Tereyağ oda sıcaklığında 100 gram
Soya Sos 1 yemek kaşığı
Limon Suyu 1 yemek kaşığı
Taze Dağ kekiği kıyılmış 1 tatlı kaşığı
Maydanoz kıyılmış 1,5 tatlı kaşığı
Sarımsak kıyılmış ½ çay kaşığı
- Tüm malzemeleri uygun bir kapta birleştirip elinizle yoğurarak homojen bir hale getirin.
Kestaneli İç Pilav’ın Hazırlanışı:
Pirinç 200 gr
Tavuk suyu veya su 300 ml
Tereyağı 1,5 çorba kaşığı
Zeytinyağı 1,5 çorba kaşığı
Soğan – yemeklik kıyılmış 1 adet orta boy
Kestane 15 adet
Badem 15 – 20 adet
Çam fıstığı 1 çorba kaşığı
Kuş üzümü 1 çorba kaşığı
Tuz 1 tatlı kaşığı
Şeker ½ tatlı kaşığı
Karabiber ½ tatlı kaşığı
Tarçın ½ çay kaşığı
Yenibahar ½ tatlı kaşığı
- Pirinci soğuk suda 20 dakika kadar bekletin ve berrak su akana kadar yıkayıp süzün.
- Kestaneleri bıçağın ucu ile çizdikten sonra 20 dakika suda bekletin ve süzdükten sonra 5-6 dakika 180 derecede ısıtılmış fırında pişirin. Bu sayede kabukları kolay soyulacak ve formunu muhafaza edecektir.
- Kullanacağınız bademler kabuklu ise 10 dakika sıcak suda bekletin ve kabuklarını soyun.
- Kuş üzümünü sıcak suda bekletin. Yumuşayınca süzün ve saplarını ayıklayın.
- Tereyağ ve Zeytinyağını tencerede kızdırın, önce çam fıstıklarını, bademleri ve kestaneleri ekleyerek renk alıncaya kadar kavurun, sonra soğanı ekleyin ve kavurun.
- Pirinci tencereye alın ve ara ara kevgir ile çevirerek kavurun.
- Devamında bütün baharatları, tuzu ve şekeri ekleyin.
- Önceden kaynatılmış tavuk suyunu ve kuş üzümünü pirince ekleyin, bir kere karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatın ve orta hararetli ateşte suyunu çekip üstü göz göz oluncaya kadar pişirin.
- Kapağın altına kağıt havlu koyun ve ateşi iyice kısıp 5 - 6 dakika pişirmeye devam edin.
- Piştikten sonra 15 dakika demlenmeye bırakın.
Salamura Yılbaşı Hindisi’nin hazırlanışı:
- Bütün hindiyi soğuk suda yıkayıp kuruladıktan sonra üzerinde tüy olup olmadığını kontrol edin. Eğer tüy var ise ateşin üzerinde tüylerini tütsüleyin.
- Hindiyi uygun boy bir tencerenin içine oturtun ve üzerini salamura suyu ile kaplayın.
- Buzdolabında iki saat dinlendirin. İki saat sonunda hindiyi salamura suyundan çıkarıp süzdürün ve üzeri açık olarak buzdolabında iki saat bekleterek kurutun.
- Hindinin göğüs kısmındaki deriyi yırtmadan parmağınızla etten ayırın ve hazırladığınız çeşnili tereyağın yarısını etle deri arasına sürün.
- Hazırladığınız İç Pilavı hindinin içine doldurun ve yarım limon ile doldurduğunuz boşluğu kapatın.
- Hindiyi bağlayın.
- Kalan çeşnili tereyağ ile hindinin heryerini yağlayıp tuz ve karabiber ile lezzetlendirin.
- Uygun boy bir fırın tepsisi alın ve zeminine parmak kalınlığında halka halka doğradığınız soğanı yayın.
- Hindiyi göğüs kısmı yukarı gelecek şekilde soğanın üzerine oturtun.
- 180 derecede ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin.
- Hindinin sırtı üste gelecek şekilde çevirin ve 30 dakika daha pişirin.
- Son olarak hindiyi tekrar ilk poziyonuna alın ve 30 dakika daha fırınlayın.
-Servis etmeden önce 20 dakika dinlendirin ve iplerini kesin.
AFİYET OLSUN