Böbrek yetmezliği olan çocuklar büyüyemiyor

Türkiye’nin önde gelen üroloji, nefroloji, organ naklive yoğun bakım uzmanlarının katıldığı "Çocuklarda Böbrek Nakli Sempozyumu’nda; kronik böbrek yetmezliği, nakil öncesi ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenler ve cerrahi yöntemlerdeki yeni gelişmeler ele alındı.

Anne babalar çocuklarındaki değişimi yakından takip etmeli

Memorial Şişli Hastanesi Böbrek Nakli Merkezi Başkanı Doç. Dr. Burak Koçak, böbrek yetmezliğinin bazı durumlarda belirti vermeden sinsice ilerleyebildiğini belirtti.

Ailelerin bu konuda bilinçli olması gerektiğinin altını çizen Koçak, "Eskisi kadar oynamayan, çabuk yorulan ve biraz solgun çocuklarda böbrek yetersizliği ihtimalinin göz ardı edilmemesi gerekir. Bu belirtiler hastalığın ilk habercileri olabilir. Çocuk geceleri daha çok idrara kalkıyorsa ve daha fazla idrar yapıyorsa, gündüzleri daha çok tuvalete çıkıyorsa bu işaretleri önemsemek gerekir" dedi.

Bulantı ve kusma böbrek yetmezliğinin işareti olabilir

Ateşli hastalık geçiren çocukların 3’de 1’inin tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu sorunu yaşadığını hatırlatan Doç. Dr. Burak Koçak, tedavi edilmeyen idrar yolu hastalıklarının uzun dönemde böbrek yetmezliğine sebep olabileceğini belirtti.

İdrar yolu enfeksiyonlarının erken dönemde tedavi edildiğinde böbrek yetmezliğinin engellendiğini vurgulayan Koçak, "Bunları dışında şiddetli bulantı ve kusması olan ya da ateşli havale geçiren çocuklarda alta yatan sebep böbrek hastalığı olabiliyor. Bu belirtileri gösteren çocuklarda mutlakaböbrek yetmezliği olup olmadığı düşünülmeli ve ilgili tetkikler yapılmalıdır’’ şeklinde konuştu.

En etkili tedavi böbrek nakli

Çocuklarda böbrek yetmezliğinin en etkin tedavisinin böbrek nakli olduğunu söyleyen Doç. Dr.Koçak, şunları söyledi: "Böbrek nakli kronik böbrek yetmezliği hastalarının hayatını kurtaran ve konforlu bir yaşam sürmelerini sağlayan çok önemli bir yöntem. Genellikle Avrupa ve Amerika gibi ülkelerle aynı oranda nakil yapabiliyoruz. Ülkemizde 5 yaşın altındaki çocuklarda nakil oranları gelişmiş ülkelere göre düşük durumda. Küçük çocuklarda böbrek yetersizliği görüldüğünde mutlakaböbrek nakli yapılması gerekir.’’

Nakil olan çocukların yaşam kalitesi artıyor

Sempozyum Başkanı Memorial Şişli Hastanesi Nefroloji Bölümünden Prof. Dr. Aydın Türkmen deböbrek yetmezliği sorunu yaşayan çocuklarda nakillerin yaşam kalitesini artırdığını ifade etti.
Özellikle 5 yaşından önce yapılan böbrek nakillerinde yüksek oranda başarı sağlandığını vurgulayan Türkmen, "Daha ileri yaşlarda böbrek nakli yapılırsa, çocukların yaşam standartları düzeltiyor ama büyüme geriliği görülebiliyor. Ülkemiz gibi canlıdan canlıya nakillerin sıklıkla yapıldığı ülkelerde erkenböbrek nakli yapılabilirse, çocukların daha sağlıklı büyümesini sağlamış oluruz ve yaşam standartlarını üst seviyeye çekebiliriz’’ dedi.

Nakillerin yüzde 6’sı çocuklarda gerçekleşiyor

Türkiye’de yapılan toplam böbrek nakillerinin ancak yüzde 6’sının çocuklarda gerçekleştiğini hatırlatan Prof. Dr. Türkmen, bu konuda ailelerin bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Erişkinler ve çocuklardaki böbrek rahatsızlığını görülme sebeplerinin farklı nedenlere dayandığını söyleyen Türkmen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Erişkinlerde daha çok diyabet ve hipertansiyona bağlı böbrek yetersizlikleri görülürken çocuklarda doğumsal sorunlar ve idrar yolu enfeksiyonları nedeniyle yetmezlik gelişebiliyor. Ancak bu hastalıkların çok erken yaşta saplanması mümkün."

Çocuk hastaların vücut kitlesi küçük olduğu için yapılacak cerrahi girişimlerin daha zor olduğunu ve titiz bir çalışma gerektirdiğini belirten Türkmen, çocuklarda böbrek nakillerinin çok özel hazırlıklar gerektirdiğini, bu nedenle bu ameliyatların bu konuda deneyimli ekiplerce tam donanımlı merkezlerde yapılması gerektiğini söyledi.