KİBRİT ÇÖPÜNÜ SANATA DÖNÜŞTÜREN ADAM : PATRICK ACTON
Tek kullanımlık olan kibrit çöplerinin sanatsal maketler inşa etmek için kullanıldığına hepimiz şahit olmuşuzdur. Ancak öyle birisi var ki; küçük kibrit çöpleri ile inşa ettiği maketler baş döndürücü birer başyapıt halini almış. Kibrit çöplerinden sanat yapan bu adamın adı Patrick Acton. Çocukluğundan bu yana ahşap işlemeye meraklı olan Acton, gençlik yıllarında kibrit çöplerini kullanarak küçük şehir kiliselerinin birer modellerini yapmaya başlamış. Başlarda hobi olan bu merak daha sonraları ise tam zamanlı bir uğraşa dönüşmüş.
İlk başlarda kibrit çöplerinin başlarını kesmek için ayrı bir çaba ve zaman harcayan Acton, daha sonra bir kibrit fabrikası ile anlaşarak yanıcı ucu olmayan kibrit çöplerini satın almaya başlamış. Böylece zaman kaybetmeden eserlerini icra etmeye başlayan sanatçı, uzun yıllar süren çalışmaları sonucunda toplamda 3.5 milyon ahşap kibrit çöpü kullanarak 60 muhteşem eser ortaya koymuş. Eserlerinin arasında; Notre Dame Katedrali, Beyaz Saray, Nasa’nın Houston Uzay Araştırma Merkezi gibi maketlerin yanı sıra, Yüzüklerin Efendisi’ndeki Minas Tirith Kalesi, Harry Potter’daki Hogwarts Koleji gibi maketler de yer alıyor.
Sanatçı Patrick Acton, her türlü materyalden sanat yapılabileceğinin kanıtı olarak karşımızda duruyor. Eğer siz de kibrit çöplerinden maket yapmaya meraklıysanız, Acton’ın kibrit çöpünden maket yapımıyla ilgili anlattığı teknik ve ipuçlarına internet ortamındaki videolardan ulaşabilirsiniz.
Sanatçının eserlerinden örnekler görmek için aşağıdaki fotoğrafları inceleyebilirsiniz. Sanatla kalın!
USS Iowa; 137,000 Kibrit Çöpü
USS Uzay Mekiği Challenger; 200,000 Kibrit Çöpü
Minas Tirith, The Great White City; 420,000 Kibrit Çöpü