Lisede başlayan dostluk, Türkiye’yi dünyada temsiledecek şirkete dönüştü
Teknokent’te‘melek’ler büyüttü
Yabancı yatırımcılar peşine düştü
Türkiye’nin yükte ağır, pahada hafif ihracatınıtersine çevirmek için devlet desteğiyle kurulan teknokentler meyvesini vermeyebaşladı. İki mühendisin işlerini bırakarak İTÜ Teknokent’inde kurdukları Nuvia,TÜBİTAK Projesi ile kombilere uzaktan erişim sağlayan sistemi geliştirince yabancıyatırımcıların gözdesi oldu.
**
Cem Gül ve Doktor Emre Erkin, kombilerin yanlışkullanımından kaynaklı konforsuz ısınma ve yüksek doğalgaz faturası sıkıntılarınıçözmek için profesyonel işlerini aksatmadan akşamları ve hafta sonlarıçalışarak kurdukları Nuvia’nıngeliştirdiği sistem, ilk etapta Türkiye’nin yıllık doğalgaz ithalatını 4.5milyar lira aşağı çekecek kadar önemli.
İSTANBUL-Garajda kurulan ve açıkladıkları karlar bazı ülkelerin milli gelirinden bilefazla olan Google, Apple, Microsoft gibi dünya devlerinin kuruluş öykülerinebenzer örnekler Türkiye’den de çıkmaya başladı. Devlet desteği ile kurulanteknokentlerde büyüyen Türk teknoloji şirketlerinin önümüzdeki 10 yılda dünyadevleri arasında yer alması ve Türkiye’nin, özlediği teknoloji ihracatındanbüyük gelir sağlaması bekleniyor. Türkiye’deki en önemli teknokentlerden birisiolan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Enerji Teknokenti’nde yer alanNuvia’nın genç patronlarının temelini attıkları ve şu an büyük yol katedenşirketleri, kuruluşunun üzerinden daha iki yıl bile geçmeden yabancı yatırımfonlarının radarına girdi.
“Gençlere örnek olsun”
Nuvia’nın İTÜARI 6 Enerji Teknokenti’ndeki merkezinde görüştüğümüz şirket kurucuları Cem Gül ve Doktor Emre Erkin gençlere örnekolacak ve onları teşvik edecek başarı öyküsünü anlattılar. DostluklarınınÜsküdar Fen Lisesi’nde sıra arkadaşlığıyla başladığını söyleyen Cem Gül, “Projeödevlerimizi bile birlikte hazırlardık. Emre ile birkaç puan farkıyla değişiküniversitelere gitmek zorunda kaldık. Ben Koç Üniversitesi’ni, o da İstanbulTeknik Üniversitesi’ni bitirdi. Dahasonra ben aldığım eğitimi pekiştirmek için, Ar-ge ve inavasyon konusunda çokdaha gelişmiş olanaklara sahip olan Almanya’ya gittim. Mercedes’in Ar-Ge birimlerinde, ardındanAlmanya’nın TÜBİTAK’ı olarak tanımlayabileceğimiz Max PlanckInstitute’deçalıştım.Sonra Türkiye’ye döndüm. Microsoft ve Vodafone’daçalıştım.. Emre de bu arada üniversitede akademik kariyer yaptı. O da İstanbulTeknik Üniversitesi Enerji Enstitüsü’nde enerji yönetimi üzerine akademisyenlikyapıyordu” dedi.

270 gece aralıksız çalışma
Biri enerjitasarrufu konusunda akademisyen olan, diğeri ise makinelerin iletişimikonusunda uzman olan dostlar bir araya geldiklerinde bu iki işi birleştiren birfikir bulmayı tartışırlar. Cem’in evinin merkeze uzak olması ve kendi evindeyaşadığı konforsuz ısınma ve yüksek doğalgaz faturası nedeni ile artık neyeyoğunlaşacakları ortaya çıkmıştır. 270 gece sürer bu fikrin olgunlaşması. Sonrao sıralarda inşaatı süren ve bir kaç ay sonra açılacak olan Türkiye’nin ilkenerji temalı teknokentine başvurup kabul edilirler ve Tübitak’tan destekalarak çalışmaya başlarlar.
Teknokent’e girdi, istifayı verdi
Bu süreci iseDoktor Emre Erkin anlatıyor: “Türkiye’de ilk kez kombiye takılan bir modül sayesinde evde olmadığınızzamanlarda bile telefonla evinizin sıcaklığını ayarlayabilmeyi sağlayan akıllıbir oda termostatı geliştirmeyi başardık. Adını da Cosa Akıllı Kombi Kitikoyduk. Cosa, petek sıcaklığına göre değil, oda sıcaklığına göre çalıştığı içinhem tasarruf hem de konfor sağlıyor. Aynı zamanda yatarken sıcaklık fazlageldiğinde evin sıcaklığını yattığımız yerden telefonla düşürmeye, dışarıdaolduğunuzda akşama kadar tasarruf edecek şekilde çalışmasına, eve gideceğinizsaatlerde ise yeniden sıcaklığı yükseltmeye olanak sağlayabiliyor. Sonraprojenin sağlıklı yürümesi ve bilimsel destek alabilmek için İTÜ'nün osıralarda inşaatı süren ve yeni açılacak olan Enerji Teknokenti’nde başlamamızgerektiğine karar verdik. İTÜ Teknokenti’nde yer almak için sizin projenizeinanılması ve doğru olması gerekiyor. Sonra Teknokent’e kabul edildik. Cembunun ardından hemen istifa etti. Ben halen akademisyenliğe devam ediyorum.İşte böylece Nuvia doğdu.”
“Hedefimiz yurtdışında da aynı başarıyı sağlamak”
İTÜ’debüyümeye başlayan Nuvia’ya destek sadece TÜBİTAK ve İTÜ’den ibaret değildir. ÜlkerPazarlama Başkanı Lale Saral Develioğlu ve uluslararası yatırım firması Revo dabu başarıya inanarak yatırımcı olurlar. Şirket kısa zamanda tamamen yerlimühendisler tarafından geliştirilen Cosa markası ile Ümraniye’de üretim yapmayabaşlar. Bu süreci iki kurucu ortak Cem Gül ve Emre Erkin şöyle anlatıyor: “Bucihaza kombi kullanan her evin ihtiyacı olduğunu biliyorduk. Çünkü kombinin buşekilde yani akıllı bir oda termostatı ile kullanılması önemli bir yakıttasarrufu sağlıyor. Cosa piyasaya sürülmesinin hemen ardından çok ciddi satışrakamlarına ulaştı. Önümüzdeki 5 yıllık kalkınma planımız içerisinde Cosa’nınyurtdışında da aynı başarıyı yakalamasını sağlamak var.”
Pazar iştah açıyor
Türkiye’dekiyaklaşık 20 milyon hanenin yarısı kombi ile ısınmakta olduğu düşünüldüğünde 5yıl içinde yüzbinlerce eve ulaşılacağını vurgulayan ortaklar, “Türkiye’de ilkve tek firma olmamız yabancı yatırımcıyı da harekete geçirdi. Pazar oldukçabüyük. Dünyada da çok büyük bir pazar var. Türkiye olarak önemli miktarda ihracatpotansiyeli bulunuyor. Biz bu başarı öyküsünü yarım bırakmak istemiyoruz”diyor.