Diş Apsesinin Nedenleri ve Tedavisi
Diş apsesinin nedenleri nelerdir?
Diş apseleri durup dururken oluşmazlar. Diş apselerinin en önemli nedeni, apsenin olduğu bölgeye bir şekilde bakteri ulaşmasıdır. Bakterinin o bölgeye ulaşabilmesi için ise ya ağızda tedavi edilmemiş bir çürük ya da daha önce yaptırılan dolgunun altında ikinci bir çürük olması gerekir.
Örneğin daha önce yaptırılmış olan bir kanal tedavisi sırasında o bölgeye bir bakterinin sızmış olması, bu bölgede bakteriden kaynaklanan bir apse oluşumuna neden olabilir. Ya da bir çarpma, düşme, trafik kazalarında alınan darbeler şeklindeki travmalar da apselere neden olabilir. Çünkü travmaya uğrayan diş bir süre sonra canlılığını kaybedeceği için o bölgeye bakteri sızar. Bu durumda hasta, birden ortaya çıkan ağrı ve şişme şikâyetiyle hekime başvurabilir.
Diş apsesi nasıl oluşur?
Sağlıklı bir dişin içinde, pulpa adı verilen damar ve sinir paketi olur. Bu paket dişe canlılığını verir ve soğuğun, sıcağın hissedilmesini sağlar. Dişte herhangi bir çürük olduğunda ya da travma gibi nedenlerle dişe canlılığını veren bu bölgeye bakteri yerleşirse, bu bakteriler orada üremeye ve çoğalmaya başlar.
Bakteriler üreyip çoğalmanın bir yan etkisi olarak cerahat oluşturur. Bu sırada hastalar herhangi bir sorun hissetmeyebilirler. Hatta dişleri çürük olduğu halde ağrı hissetmediklerini düşünebilirler. Ancak bu durum, ilgili bölgedeki olayın sürmediği anlamına gelmez. Apseleşme dişin içinde olduğu zaman cerahat dişin içine sığmamaya başlar ve kökün ucundan dışarıya çıkar. Burada kemikle karşılaşır ve onlara zarar vermeye, çevredeki yumuşak dokulara dağılmaya başlar. Bu aşamada hasta da ciddi ağrılar ve rahatsızlıklar duymaya başlayacaktır.
Diş apsesi tedavisinde antibiyotik kullanılır mı?
Diş apsesi tedavisinde antibiyotik kullanımı, bütün dünyada yaygın olarak başvurulan ve başka bir alternatifi olmayan bir yöntemdir.
Antibiyotik tedavileri bütün apselerde etkilidir. Ancak antibiyotiklerin de farklı tipleri ve türleri vardır. Dolayısıyla kişinin kendi kafasına ya da çevresinden duyduğuna göre veya evinde bulunan bir antibiyotiği kullanması doğru bir davranış olmayacaktır.
Ağız, diş ve solunum yollarında etkili olan bakterileri öldüren antibiyotiklerle, örneğin bağırsaklarda, ayakta ya da vücudun başka bir bölgesinde ortaya çıkan bakterileri öldüren antibiyotikler farklıdır. Dolayısıyla hasta kendi başına antibiyotik aldığında hem o antibiyotiğin bir etkisini göremeyecek hem de vücudunu boşu boşuna yormuş olacaktır.
Bu nedenle doğru tutum, antibiyotik kullanımına ve hangi antibiyotiğin kullanılacağına hekim tarafından karar verilmesine izin vermektir.