Diş Ağrısını Dindirmek
Diş ağrısında ne zaman doktora gidilmeli?


Sağlıklı bir ağız ve diş yapısında, genellikle diş ağrısı oluşmaz. Diş ağrısını tetikleyen faktörler ya da bulgular varsa, mutlaka bir diş hekimine başvurulmalıdır.


Bu belirtiler soğuk sıcak hassasiyeti, tatlı, ekşi sıvı ve gıdalar tüketildiğinde görülen hassasiyet, kendi kendine başlayan ağrılar, fırçalama sırasında diş etlerinde ve dişte görülen ağrıdır.


Yanı sıra tedaviler sonrasında geçmeyen ve kalıcı olan ağrılar, apseye yol açan ve çene kemiğine vuran ağrılar, gece uykudan uyandıran ve genellikle künt bir ağrı şeklinde tarif edilen ağrılar, mutlaka hekime başvurmayı gerektiren belirtilerdir.



Diş ağrısını dindirmek için evde yapılabilecekler


Diş ağrısını hafifletmek için yapılabilecek birkaç önemli şey vardır. Bunlar uygulandığı koşullarda, ertesi güne ya da tedavi sürecine kadar diş ağrısında hafifleme ve iyi bir rahatlama sağlanabilir.
Bunlardan ilki ağrı kesici kullanımıdır. Ağrı kesiciler eğer kullanım talimatlarına uygun bir şekilde ve alerjiye neden olmadan kullanılırsa, ağrı konusunda oldukça etkili olur.
Ağrılı diş bölgesinin temizlenmesi, oldukça iyi gelir. Bu bölge ya yumuşak bir fırça ile ya dişi ipi kullanılarak ya da kürdanla temizlenirse, yiyecek artıkları uzaklaştırıldığı için, çürük dişte ani bir rahatlama hissi yaratır.
Tuzlu su gargarası
Saat başı yapılacak ılık suyla tuzlu gargara, etkisi kanıtlanmış alternatif bir tedavi yöntemidir.
Ağrılı taraf genellikle kullanılmamalıdır. Eğer yiyecekler ağrılı tarafta değil de sağlam olan tarafta çiğnenirse, ağrı bir miktar azalacaktır.
Bazı ağrılarda buz kompresi yapmak, ağrı dindirici bir etkide bulunur. Yani dışarıdan, çene üzerinden belirli aralıklarla buz uygulamak, çene üzerinde belli bir uyuşma sağladığı için, ağrı dindirici bir yöntem olarak kullanılabilir.