Dişlerde Bakteri Plağı
Bakteri Plağını Kontrol Altına Almak İçin Dolgularınızı Takip Edin

Dişlerinizde dolgu varsa günlük ağız sağlığı rutininizin bir parçası olarak dolgularınızda yıpranma olup olmadığını kontrol etmeniz önemlidir. Zaman içerisinde diş dolgularının kenarları pürüzlenebilir ve dolgu malzemesi zayıflayabilir ve kırılmaya başlar. Pürüzlü ya da zayıf dolgular bakteri plağının temizlenmesini zorlaştırır çünkü bakteri plağı bu alanların içerisinde birikebilir.

Diş minesini aşındırma sürecinin ötesine geçmiş ve dişlerinizde deliklere yol açmış diş çürüğünüz varsa, diş hekiminiz büyük ihtimalle dolgu yapılmasını önerecektir. Dolgu yaptırdığınızda diş hekiminiz çürük bölümü dişinizden temizleyecek ve dişin şeklini eski haline getirmek için yerine başka bir malzeme koyacaktır.

Dolgular diş ile aynı renkte rezinden ya da cıva içerebilecek bir malzeme kombinasyonundan (amalgam) yapılır. Bazı kimseler cıvadan dolayı hastalanacaklarından endişelenseler de tıbbi çalışmalar amalgam dolguların pek çok kimse için güvenli olduğunu göstermiştir. Bu konuda endişeleriniz varsa diş hekiminizden farklı dolgu seçenekleri hakkında bilgi isteyin.

Dişinizdeki çürük şiddetliyse, diş hekiminiz büyük ihtimalle hasarı gidermek için dolgu yerine kron kullanacaktır. Kron dolgudan daha büyüktür ve çürüyen bölge çıkarıldıktan sonra dişin üzerini tamamen kaplar. Kron genellikle porselen, altın, ya da porselen ve metalin kombinasyonundan yapılır.

Dolgunuzun ya da kronunuzun tipi ne olursa olsun bakteri plağını temizlemek ve gelecekte diş çürümesini önlemek için günde iki defa dişinizi fırçaladığınız ve günlük olarak diş ipiyle temizlik yaptığınız komple bir ağız bakımı rutini uygulamayı ihmal etmeyin. Dolgu ve kron gibi diş uygulamalarının çevresini temizlemenize yardımcı olmak üzere tasarlanmış pek çok ürün bulunmaktadır.

Dolgularınız ve kronlarınızda yıpranma belirtileri görülmedikçe ya da gevşemedikçe ya da herhangi bir şekilde hasar görmedikçe değiştirilmeleri gerekmez.