Diş Yuvası iltihabı
Teşhis Klinik belirtiler

Hasta, hekime dişlerinden birinde bir gerilim duygusundan ötürü başvurur. Bu gerilim, çiğneme sırasında ve genellikle diş fırçalanırken ağrıya dönüşür. Bazen ağrı kendiliğinden ortaya çıkar, bu durumda zonklama biçimindedir.

Gözle muayenede, hasta diş düzeyinde dişetinin daha kırmızı olduğu saptanır. Hastalığın olası nedenleri, sözgelimi diş destek dokusu cebi, derin çürük, diş taşı, v.b. gözlenebilir. Elle muayene ağrıya yolaçar ve dişin normalden daha hareketli olduğunu saptamayı sağlar. Dişe ekseni yönünde vurulursa, şiddetli bir ağrı uyandırılır. Hiç bir genel belirti ve ateş yükselmesi yoktur.

Tamamlayıcı muayeneler

Diş yuvası ardının filmini çekme, kök çevresinde çok hafif bir bağ kalınlaşması ortaya koyar.

Ayırıcı teşhis

Hastalığın irinli diş-diş yuvası eklemi iltihabından ayırdedilmesi gerekir. İvegen diş-diş yuvası eklemi iltihabında, belirtiler sınırlı kalır: Ağrı yayılması, lenf düğümü iltihaplanması ve genel belirtiler yoktur.

İvegen diş-diş yuvası eklemi iltihabı. Dişeti, orta kesici diş düzeyinde daha kırmızı görünmekte ve hastalığın kökeni olan diş destek dokusu cebi seçilmektedir.

Evrim

Tedavi edilmediğinde, evrim çoğunlukla irinli diş-diş yuvası eklemi iltihabına doğrudur. Ama görünür bir belirti vermeden asivegen evreye doğru gerilemesine de raslanır. Bu asivegen evreden gelişen sinsi, süreğen bir evrim, granüloma ve daha sonraki evrelere (kistler) yolaçabilir.

Hastalık tedaviyle birkaç günde hızla iyileşir.

Tedavi Yöntemleri

Herşeyden önce nedene yöneliktir. Neden olan diş destek dokusu hastalığı ya da dişözü iltihabı tedavi edilir.

Hastanın genel durumuna ya da belirtilerin önemine göre, bir antibiyotik, iltihaplanma giderici bir ilaç, bir ağrı kesici verilmelidir. Ayrıca ağrılı temasları önlemek için dişin yüksekliği azaltılmalıdır.