İrinli Diş iltihabı
Teşhis Klinik belirtiler

İvegen diş-diş yuvası eklemi iltihabındaki bütün belirtiler, daha şiddetli olarak ortaya çıkarlar.

Çok şiddetli olan ağrı, çiğnemeyle ve en küçük temasla artar. Genel kural olarak bu ağrı çevreye yayılır. Gözle muayenede dişetinin çok kırmızı olduğu ve hafifçe şiştiği görülür. Elle muayene ağrıya yolaçar, ayrıca dişin aşırı hareketli olduğu saptanır. Dişe ekseni yönünde vurmak, dayanılmaz bir ağrı uyandırır.

Doğal olarak hastalığın, diş destek dokusu cebi, dişözü enfeksiyonu, v.b. gibi nedenleri gözlenebilir.

Genel ve yerel belirtiler vardır.

Lenf düğümleri elle yoklandığında ağrılıdır. Genellikle hemen her zaman ateşin yükseldiği görülür. Hasta az uyur ve az yemek yer.

Tamamlayıcı muayeneler

Diş yuvası ardının filminin çekilmesi, bağın büyük ölçüde kalınlaştığını gösterir; ayrıca iltihap, kemik ve semana da yayılarak kireç yitimine yolaçmıştır; dişin büyük ölçüde sallanmasının nedeni budur.

Ayırıcı teşhis

İrinli diş-diş yuvası eklemi iltihabının, ivegen diş-diş yuvası eklemi iltihabından ve dişözü iltihabından ayırdedilmesi gerekir.

— ivegen diş-diş yuvası eklemi iltihabında ağrı yayılması, lenf düğümü iltihabı ve genel belirtiler yoktur;

— dişözü iltihabında diş hareketliliği yoktur ve vurarak muayene büyük bir ağrıya yolaçmaz.

Evrim

Hastalık tedavi edilmezse, çeşitli ihtilatlar görülür. Herşeyden önce, çok önemli bağ yıkımı dişin sökülmesine götürülebilir. Öte yandan, enfeksiyon birçok komşu alana yayılır:

— kendisi de ihtilata yolaçabilen bir kemik iltihabı oluşturarak, kemik dokusuna;

— ikincil olarak deriye açılabilen yaygın yumuşak doku iltihabı, hücresel bağdokusu iltihabı yaparak, komşu dokulara;

— ikincil olarak dışa açılan ve irini dışa akıtan sınırlı bir apse yaparak, bitişik dişetine.

En ciddi olay, bu enfeksiyonun kan yoluyla yayılabilmesi ve genelleşebilmesidir: Septisemi ve bunun sonucunda çok ciddi, hattâ ölüme yolaçabilen birçok organlarda küçük apseler oluşması (piyemi).

Tedavi altında evrim, birkaç günde iyileşmeye doğrudur. Diş oynaklığının (sallanmasının) yavaş azalacağını belirtmek gerekir.

Yerel tedavi

Yerel olarak, hastayı hızla rahatlatmak için, irinli birikintiyi boşaltmak gerekir. İrin, diş boşluğu yoluyla,bir apse varsa mukoza yoluyla ya da her iki yolla birden boşaltılabilir. Daha sonra, kanal ya da kanallar, mikroptan arındırıldıktan sonra doldurulur.

Genel tedavi

Hastanın genel durumunun gerektirdiği ölçüde antibiyotikler verilir. İltihaplanma giderici ilaçlar, ağrı kesiciler, ateş düşürücüler ve ağız gargaraları verilebilir.