Pek çoğumuz göz seğirmesinden şikayet etmişizdir. Daha önce böyle bir şey yaşamadıysanız ve ‘Göz seğirmesi nedir?‘ diye soracak olursanız göz seğirmesi, göz kaslarının istem dışı kasılmalarıdır. Genellikle üst göz kapaklarından birinde seğirme hissedilebilir.Tıp dilinde göz seğirmesine ‘miyokimi‘ denir ve sinir bozucu olmasına karşın neyse ki bu seğirmelerin çoğu kez endişe verici bir nedeni yoktur. Yorgunluk veya mevsimsel alerji gibi faktörler göz seğirmesinin ortaya çıkmasında oldukça yaygın sebeplerdir. Bu düzensiz ve tek taraflı kasılmalar bazen birkaç dakika içerisinde kendiliğinden geçer ama bazen de günlerce hatta aylarca sürdüğü olur. Ancak uzun süren seğirmeler ihmal edilmemelidir çünkü bu durumda bazı göz hastalıkları söz konusu olabilir.

Yorgunluk, kafein ve stres çabuk sonlanan göz seğirmelerindeki başlıca şüphelilerdir. Daha ciddi seğirmelerde ise gözün kornea tabakasında ya da göz kapağının iç yüzeyinde iltihap veya tahrişten şüphelenilir ve bu tip seğirmeler zamanla göz kapağının kapanmasına yol açabilir. Her ne kadar burada bazı göz seğirmesi nedenlerini sıralıyor olsak da, göz seğirmesi vak’alarının bir kısmında hiçbir neden tespit edilemediğini de bilmelisiniz. Çoğu kez oldukça rahatsızlık veren ve uzun da süren bu nedeni bilinemeyen seğirmeler de, göz kapağının kapanmasına neden olabilir.

Göz Seğirmesinin Nedenleri

Halk arasında göz seğirmesi batıl inançlar sonucu pek çok farklı şekilde yorumlanabilir. Sağ göz sağlık, sol göz varlık işaretidir kimi zaman. Bazen de sağ göz hayır sol göz şer getirir. Ama tıbbi açıdan baktığımızda görüyoruz ki göz seğirmesinin bu batıl inançlardan çok daha farklı nedenleri var.

Stres: Stresin vücudumuzda etkilemediği bir nokta bulmak çok zor. Yoğun iş veya sınav benzeri dönemlerdeki stres nedeniyle göz seğirmesi görüldüğü sık olur. Bu tip göz seğirmeleri bir hafta gibi bir süre sizi rahatsız edebilir. Stresle baş etmeyi öğrenmek göz seğirmesi benzeri stresin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini hafifletmekte işe yarayabilir. Yoga veya meditasyon yapmak, dinlenmeye çalışmak, kafanızı rahatlatacak çeşitli aktivitelerle ilgilenmek çözüm olabilir.

Kafein veya alkol: Alkollü ya da kafein içeren kahve ve çay benzeri içecekleri fazlaca tüketmek merkezi sinir sistemini olumsuz etkileyerek başka belirtilerin yanı sıra göz seğirmesine de neden olabilir. Bu durumda kafeinli veya alkollü içecekleri sınırlamak ve bol bol su içmek seğirmeyi durdurmakta işe yarayabilir.

Mineral ve vitamin eksiklikleri: Göz seğirmesine neden olan en yaygın dengesiz beslenme belirtisi magnezyum eksikliği olarak belirtilmektedir. basit bir kan testiyle vücudunuzdaki magnezyum seviyesinin yeterli seviyede olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Eğer magnezyum eksikliği söz konusuysa ıspanak ya da badem gibi magnezyum bakımından zengin yiyecekleri beslenmenize katabilir ya da doktorunuzdan magnezyum destek ürünleri hakkında bilgi ve tavsiye alabilirsiniz.

Magnezyum dışında vücutta kalsiyum emilimini olumsuz yönde etkileyen D vitamini eksikliği ve ayrıca B12 vitamini eksikliği de göz seğirmelerinde etkili bir rol oynayabilir.