Gözde Çapaklanma Neden Olur
Sabah uyandıktan sonra çoğu kişi gözünde çapak olduğunu fark edebilir. Uyku sırasında gözyaşları kanalıyla nemlenen gözler, sabah bu yaşların kurumasından dolayı çapaklanmıştır. Ancak uyandıktan sonra, gün içerisinde gözlerde sümük benzeri, yoğun kıvamda, renkli bir çapaklanma oluyor ve net görmeyi engelliyorsa, bu durumda enfeksiyon gibi başka nedenler akla gelir. Olası çapak nedenlerini bilmek çözüm bulmayı kolaylaştıracaktır ancak her koşulda, özellikle de çapakla birlikte gözlerde kızarma, yanma, bulanıklık benzeri başka belirtiler de varsa, mutlaka bir doktora görünmek en iyisidir.

Göz İltihabı

Gözde aşırı miktarda sarı mukus birikmesi bir göz enfeksiyonuna işaret ediyor olabilir. Göz iltihabı göz kızarıklığına da yol açtığından bu durum halk arasında pembe göz veya göz nezlesi olarak da adlandırılır. Bakteriyel göz enfeksiyonları genellikle koyu ve sarı bir sıvının gözden dışarı akmasıyla ve bununla birlikte gözde ağrı, ışığa karşı hassaslık ve kızarıklık oluşmasıyla kendini gösterir. Böyle bir durumda doktora görünerek enfeksiyona bakteri ya da virüsün yol açıp açmadığı ve tedavi için nasıl bir yol izleneceği danışılmalıdır.

Virüs kaynaklı enfeksiyonlar antibiyotiğe cevap vermezler ya da enfeksiyon bulaşıcı olabilir. Ancak bu tip enfeksiyonlar tıpkı soğuk algınlığı gibi belli bir süre sonra kendiliğinden iyileşir. Fakat bu teşhisi en iyi bir doktor koyabilir. İltihap nedeniyle göz kapaklarının birbirine yapışmasına neden olan çapağı geçirmek için, nemli ve ılık bir bezle, kapalı göz kapaklarına hafif kompres yapmak faydalı olacaktır.

Göz Alerjileri

Gözde sık sık çapaklanma olmasının nedenlerinden biri de göz alerjisi olabilir. Mevsimsel ya da hayvanlara karşı alerjisi olan kişilerde, belirtiler arasında gözde çapaklanma da sayılabilir. İster ilaçlara ister çeşitli kimyasallara karşı olsun, alerji belirtisi tipindeki çapaklanmalarda, gözden renksiz bir sıvı gelir. Bu beyaz çapağın yanı sıra, gözlerin kaşınması da diğer bir belirtidir. Ancak böyle bir durumda gözleri ovalamak, kaşımak durumu daha da kötüleştirecektir. Bu semptomları rahatlatmak için en iyi çözümlerden biri doktorunuzun vereceği alerji damlası olacaktır. Gözler kapalı bir şekilde, göz kapaklarına soğuk kompres yapmak da rahatlama sağlayabilir.

Göz Kuruluğu

Göz kuruluğundan muzdarip olan kişilerde gözyaşı üretimi yetersizdir ve gözler gerektiği gibi nemlenemez ve beslenemez. Göz kuruluğuna bağlı gözyaşı film tabakasındaki anormallikler gözde çapaklanmaya neden olabilir. Gözyaşı film tabakası 3 katmandan oluşur ve bunlardan biri mukus içerir. Bu katmanlarda göz kuruluğundan dolayı bir sorun olduğunda gözde çapak birikmesi normaldir. Göz kuruluğunun diğer belirtileri ise gözlerde batma, göze bir şey kaçtığı hissi gibi semptomlardır. Göz kuruluğu yaşlanma veya uzun süre lens kullanma gibi pek çok farklı nedenden kaynaklanabilir.

Kornea Ülseri

Gözümüze kaçan yabancı cisimler, sıklıkla gözün hassas tabakası korneada yaralanmaya neden olurlar. Bu küçük yara yüzünden bakteri ve mikroplar, gözün kornea tabakasında iltihap yapar ve bu duruma kornea ülseri denir. Yanlış kontakt lens kullanımı da kornea ülserine neden olabilir. Kornea ülseriyle birlikte gözde sürekli ve yoğun bir çapaklanma olur. Gözün net görüşü bozulur, kızarma ve ciddi bir acıyla birlikte gözdeki sorun kendini kolayca fark ettirir. Kornea ülseri, bir doktor tarafından tedavi edilmelidir. Tedavi şekli genellikle göz damlası ile olur. Düzgün ve uygun şekilde tedavi edilmediği takdirde, yaralanma nedeniyle korneada kalıcı bir hasar oluşabilir.

Bebeklerde Göz Çapağı Neden Olur?

Doğumdan kısa bir süre sonra yeni doğmuş bebeklerde sarı ve yoğun bir çapaklanma görülebilir. Çapaklanma dışındaki diğer belirtiler de bir sorun olup olmadığını anlamanıza yardımcı olur. 2 haftayı geçen çapaklanma şikayetinde ya da bebeğin göz küresinin kızardığını fark ettiğiniz ilk anda, bebek mutlaka doktora götürülmelidir. Bebeklerdeki göz çapaklanmasına dair akla gelen bazı nedenleri bilmeniz, soruna daha soğukkanlı ve bilinçli yaklaşmanızı sağlar ancak en doğru bilgiyi doktorunuzdan alacağınızı lütfen unutmayın. Kulaktan dolma bilgiler, bebeğinizin ve sizin gereğinden fazla sıkıntı çekmenize ya da basit bir şekilde önlenebilecek bir sağlık durumunun ciddileşmesine yol açabilir.

Yenidoğan Konjonktiviti

Normal doğum sırasında, bebek doğum kanalında çeşitli virüs ve bakterilere maruz kalır. Bu durum ‘yenidoğan konjonktiviti’ olarak adlandırılan, göz iltihaplanmasına yol açabilir. Belirtileri arasında gözden sarı renkte çapak akması, gözde kızarıklık ve göz kapağında şişlik sayılabilir. Doğum sırasında annede aktif bir virüs ya da bakteri olmasa da bebek etkilenebilir. Ancak doğum öncesi annede aktif bir hastalık söz konusuysa doktor sezaryen doğum önerebilir.

Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı

Göz kapaklarının köşesinde gözyaşı kanalları bulunur. Bazı bebeklerin doğuştan gözyaşı kanalları tıkalıdır ya da az gelişmiştir. Bu durum gözün aşırı derecede sulanmasına ve sarı çapak akmasına neden olur. Ancak bu belirtiler başka göz rahatsızlıklarının da belirtileri arasında olduğundan, kanalların tıkalı olup olmadığını en iyi bir doktor teşhis edebilir. Tedavi olarak doktor genellikle günde birkaç kez gözyaşı keselerinin üzerine masaj yapılmasını önerebilir ve göz damlası reçete edebilir. Ancak bu önlemlerle bir gelişme sağlanamadığı takdirde tıkanıklığın giderilmesi için cerrahi bir müdahale gerekebilir.