Göz Ağrısı Tedavisi - Tıbbi Tedavi
Göz doktorunuzun muayenehanesinde veya bir acil serviste tedavi, ağrının nedenine bağlı olacaktır. Bu, bir arpacığın veya şalazyonun üzerine ılık kompresler uygulamak gibi basit ya da akut glokom için acil tedavi gibi daha karmaşık olabilir.
Konjunktivit (pembe göz): Bakteriyel olanı antibiyotik göz damlaları veya göz merhemleri ve bazen ağrı ilaçlarıyla tedavi edilir. Alerjik konjunktivit yaygın olarak başlangıçta antihistamin göz damlaları veya daha özel, reçeteli göz damlalarıyla tedavi edilir. Bazı viral konjunktivitler antibiyotik gerektirmez, ama oldukça bulaşıcı olabilir, diğerleri tahrip edici olabilir. Israrcı veya ağrılı herhangi bir göz kızarıklığı, bir göz doktoru tarafından mikroskop yarık lambayla muayene edilmelidir.
Kornea abrazyonları ve ülserleşmeleri: Bunlar genellikle antibiyotik göz damlaları, göz merhemi ve ağrı ilaçlarıyla tedavi edilir. Kontakt lenslerden dolayı abrazyonlar veya ülserleşmeler çok ciddi olabilir. İlk ağrı belirtisinde, kontakt lenslerinizi çıkardığınızdan emin olun.
Gözde yabancı cisim: Yabancı cisimleri çıkarmanın farklı teknikleri vardır; göz banyosuyla yıkama, pamuk uçlu bir aplikatörle çıkarma, küçük bir iğneyle çıkarma veya oftalmolojik matkapla çıkarma. Yabancı cisim çıkarıldıktan sonra bir sıyrılma olabilir; bu ayrıca tedavi edilir.
Kimyasal göz yanmaları ve korneada parlama yanıkları: Kimyasal göz yanıkları derhal gözün yıkanması ve kimyasalın sulandırılması yoluyla tedavi edilmelidir. Doktorunuz normal asit veya alkali seviyelerine ulaşılana kadar muayenehanesinde gözünüzü yıkayabilir. Parlama yanıkları birçok küçük abrazyon olarak antibiyotik göz damlaları, göz merhemi ve ağrı ilaçlarıyla tedavi edilir.
Blefarit: Aşırı yağ ve birikintiyi uzaklaştırmak için günde birkaç kez yumuşak bir el bezinin üzerindeki hafif bir şampuanla göz kapağının kenarlarını ovarak temizlemeniz söylenecektir.
Arpacıklar veya şalazyonlar: Bunlar başlangıçta göze veya gözlere günde en az 4 defa 15-20 dakika ısıtma yastığı veya el bezi gibi ılık kompresler konularak geleneksel şekilde tedavi edilir. Antibiyotik merhem sürülebilir. Şalazyon 3-4 haftada geçmezse göz doktorunuz onu boşaltabilir.
Glokom: Tedavi glokomun tipine, durumun şiddetine veya krizin süresine bağlıdır. Şiddetli glokom tam bir acil göz durumudur, birkaç saat içinde gözde kalıcı hasar olabilir. Tedavi göz basıncını düşürmek için göz damlalarıyla başlar, topikal steroid damla ve göz bebeğini sıkıştırıcı göz damlası, damardan veya hap olarak başka ilaçlar da verilebilir. Bu tedaviler göz içi göz basıncını azaltmazsa lazerle tedavi veya ameliyat gerekli olabilir.
İris iltihabı: Bu durum göz bebeklerinizin genişlemesine (büyümesine) neden olan göz damlaları ve topikal steroid göz damlalarıyla tedavi edilebilir. Şiddetli iris iltihabı vakalarında oral steroidler veya göz çevresine enjeksiyonlar gerekli olabilir.
Optik nörit: Genellikle bir hafta içinde gerçekleşen ve ağrılı göz hareketi bulunan bir gözde önemli görme kaybı, vücut genelinde derhal bertaraf edilmesi gereken bir hastalığın işareti olabilir. Kapsamlı bir değerlendirme genellikle hem göz doktoruyla bir randevuyu hem de nedenin belirlenmesi için bir nörologla randevuyu içerecektir.
Sinüzit: Gözde ağrı aslında gözü çevreleyen sinüslerden de gelebilir. Antihistaminler ve dekonjestanlar en yaygın tedavi biçimleridir. Sinüzitin bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklandığı belirlendiğinde antibiyotiklerle tedavi edilebilir.
Migren: Migren, göz ağrısına neden olduğunda tedavi ibuprofen ve asetaminofen gibi reçetesiz ilaçlarla başlar ama reçeteli migren ilaçları gerekebilir.
Göze travmatik olaylar: Göze nüfuz eden bir yaralanmayla sonuçlanabilen herhangi bir önemli travma veya yaralanma acil bir durumdur ve bir göz doktoru tarafından derhal muayene edilmelidir.