Sigara Görme Düzeyini Azaltıyor...



Sigaranın insan vücuduna birçok organa verdiği zarar gibi göze de olumsuz etkileri olduğunu belirten uzmanlar, görme düzeyinde azalma, merkezi görememe, düzensiz görme ve görmede kırılmalara yol açtığı konusunda uyarıyor.

Yeditepe Üniversitesi Göz Hastanesi’nden Doç. Dr. Sinan Tatlıpınar, sigaranın göze de önemli olumsuz etkileri olduğunu belirterek, “Gözde sigara içmenin neden olduğu olumsuz etkilerin en önemlilerinden biri yaşa-bağlı makula dejenerasyonudur.” dedi.

Doç. Dr. Tatlıpınar, açıklamalarına “Makula lutea (sarı nokta), retina tabakasında (ağ tabaka) görme hücrelerinden en yoğun bölge olup aynı zamanda keskin görmeyi sağlayan retina bölgesidir. Makula dejenerasyonu (yaşa-bağlı makula dejenerasyonu, senil makula dejenerasyonu, sarı nokta hastalığı) tipik göz dibi bulguları olan ve ileri yaştaki kişilerde görülen bir retina hastalığıdır. Günümüzde yaşa bağlı makula dejeneresansı ülkemizde ve dünyada 50 yaş üzerindeki kişilerde en sık görme azlığı sebepleri arasında yer almaktadır. Bu hastalıkta hastaların ilk başvuru şikâyeti görme düzeyinde azalma, merkezi görememe, düzensiz görme ve görmede kırılma şeklinde olmaktadır” şeklinde devam etti.

Yaşa bağlı makula dejenerasyonunun risk faktörleri arasında ileri yaş, genetik yatkınlık, ultraviyole ışık ve sigaranın yer aldığını vurgulayan Dr. Tatlıpınar, “Bunlar arasında kişinin kendisi tarafından engellenebilecek en önemli risk faktörü sigara kullanımıdır. Bu nedenle sarı nokta hastalığı tespit edilen kişilerden mutlaka sigarayı bırakmalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Dr. Tatlıpınar, sigara kullanımının riski artırdığı diğer göz hastalıklarından birinin de katarakt olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
“Yapılan çalışmalarda sigara içenlerde kataraktın daha sık görüldüğü rapor edilmiştir. Tiroid hastalığına bağlı gelişen tiroid oftalmopati (Graves hastalığı) göz küresinin öne çıkması ve göz kaslarının hareket bozukluğu ile karakterize bir durumdur. Sigara kullanımın bu durumun ortaya çıkma riskini artırdığı ve ilerlemesini hızlandırdığı bilinmektedir. Sigaranın neden olduğu damar tahribatı diyabetik retinopati ve glokom gibi göz hastalıklarında hasarın ilerlemesine neden olabilmektedir. Ayrıca sigara gözyaşı dengesini bozarak kuru göz şikâyetlerini artırabilmektedir”.