BURSA'DA MÜZELER

A
Arkeoloji Müzesi
Tel:(224) 234 49 18 Belgeç: (224) 234 49 19
1904 yılından 1972 yılına kadar Bursa Erkek Lisesi ve Yeşil Medrese'de toplanan arkeolojik eserler, Kültürpark içerisinde yaptırılan arkeoloji müzesine taşınmış ve modern bir şekilde teşhir-tanzimi yapılarak, 1972 yılında ziyarete açılmıştır. Halen bu binada hizmet vermektedir. Müzede M.Ö. 3. binden Bizans Devri sonlarına kadar olan dönemde Bithynia ve Mysia bölgelerinde bulunmuş eserler sergilenmektedir.
1. Salonda Altınoluk (Antandros) antik kenti nekropolünden ele geçen çeşitli formdaki kaplar, figürinler ve bronz eserler ile Eski Tunç Çağına ait eserler sergilenmektedir.
2. Salonda Hellenistik ve Roma devri taş eserleri sergilenmektedir. Kybele heykelleri ile bronz Apollon heykeli ve Athena büstü nadir güzelliktedir.
3. Salonda MÖ. VII. yüzyıldan Bizans Devri sonuna kadar geçen zamana ait eserler sergilenmektedir. Cam eserler, altın takılar, çeşitli kaplar ve üst katta Roma Devrine ait bronz eserler ile Bizans eserleri görülebilecek yapıtlardır.
4. Salonda tümülüs mezar odası, savaş arabası canlandırılmıştır. Müze bahçesinde çeşitli mimari parçalar, lahitler ve mezar stelleri yer alır.
Pazartesi dışında her gün 08.00-12.00/13.00-17.00 saatlerinde ziyarete açıktır.


Bursa Arkeoloji Müzesi 1908'de şimdiki Erkek Lisesi binasında açılmıştır.


Atatürk Müzesi
Tel: (224) 234 77 16

Bursa Atatürk Müzesi Çekirge'de Çelik Palas bahçesindedir. Atatürk, Bursa'ya çeşitli tarihlerde 13 kez gelmişti. Çoğu zaman dinlenmek üzere geldiği Bursa'da geçen günlerini hesaplayacak olursak, tamamı 2 ay 20 gün 4 saat tutuyor. Bursa bu yönüyle şanslı şehirlerimizden biri. Atatürk, İstanbul (Yalova dahil), Ankara, İzmir, Sivas'tan sonra en çok Bursa'da kalıyor.
Atatürk'ün ölümünden sonra Bursa Atatürk köşkü, Çelik Palas'ın ek bir binası olarak Emekli Sandığı'na geçti. Daha sonra Atatürk Müzesi olarak ziyarete açılmak üzere, 1965 yılında onarıma alındı. Onarımdan sonra, Milli Eğitim Bakanlığı'na devredildi. 1973 yılında da Atatürk Müzesi adıyla ziyarete açıldı.
Geniş bir bahçe içerisinde bulunan Bursa Atatürk Köşkü, çatısı ile birlikte 3 katlıdır. İlk kattaki salon ve odalar bugün Atatürk resimleri ve Atatürk'ün kullandığı eşyalarla sergilenmiştir. İkinci katta Atatürk'ün yatak odası, çalışma salonu, banyosu vardır. Buradaki eşyalardan çoğu Atatürk'ün zamanına aittir. Üçüncü kat, misafirhane olarak kullanılmaktadır.
Bursa Atatürk Köşkü aynı zamanda son devir köşk mimarisinin seçkin bir örneği olarak da Bursa'yı süslemektedir.
I. Kat: Girişin sağında kabul salonu, solda yemek salonu ile buraya açılan dinlenme odasından meydana gelmiştir.
II. Kat: Sağda yatak odası, solda çalışma odası ve çalışma odasının sağ yan tarafından geçilerek limonluk bölümüne ulaşılır. Bodrum kat, mutfak ve hizmet için kullanılmıştır. Köşkün eşyalarının tamamına yakını Atatürk'ün kullandığı özgün eşyalardır.
B
Basın Müzesi
Ataevler Basın Kültür Sarayı Kat 2


Bursa Anadolu Arabaları Müzesi

Umurbey Mah. Kapıcı Cad. Yıldırım- Bursa Tel: (224) 329 39 41
Pazartesi hariç her gün 10:00 – 17:00 arası açıktır. www.tofasanadoluarabalarimuzesi.com

TEKERLEĞİN BÜYÜLÜ SERÜVENİ
Tofaş'ın Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin de desteğiyle Umurbey Bilgi Parkı'nda görücüye çıkardığı Anadolu Arabaları Müzesi, Asya'da binlerce yıl önce dönmeye başlayan ahşap bir tekerleğin, bugün teknolojiyle ulaştığı renkli serüveni gözler önüne seriyor. Türkiye'nin otomobil devlerinden Tofaş, gelecek nesillere unutulmaz bir miras bırakıyor. Umurbey Bilgi Parkı'nda açılan Anadolu Arabaları Müzesi'nde 2 bin 600 yıl önce yapılmış ilk tekerlekli araçtan, Tofaş'ın son gözdesi Albea ve Sporting'e kadar tekerleğin öyküsü sergileniyor.
Türk otomotiv sektörünün kalbinin attığı Bursa, Türkiye'de bir ilk olan Anadolu Arabaları Müzesi ile bu alandaki liderliğini iyiden iyiye perçinledi. İlk üretilen Serçe, Murat 124, Murat 131 ile otomobilin son gözdeleri Doblo, Sporting ve Albea müzede yan yana durarak adeta tarihe şahitlik ediyorlar. Müze fikrinin ortaya çıkması ise tam bin şans. Bursa'nın tam ortasında Arkeoloji Müzesi'nde 2 bin 600 yıl öncesine ait bir araba bulununca Tofaş yetkilileri harekete geçerek, Anadolu Arabaları Müzesi fikrini geliştirmenin yollarını aramışlar.
ARABALAR NASIL BİR ARAYA GELDİ?
Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi'ndeki arabalar, Anadolu üretim ustalığının değişik tasarımlarının örnekleri olarak geniş bir alan içinden özenle seçildiler. Her bir araba çok ince işlemlerden geçirilerek restore edildi. Eski eser restorasyonu uzmanları bu işi için aylarca uğraştılar. Zaman içinde değişikliklere uğramış bu arabalar, yeniden özgün durumuna dönüştürüldü. Bütün bu örnekler tıpkı günümüzdeki bir otomobil gibi, teknik özellikleriyle tek tek değerlendirilerek sınıflandırıldı. Böylece hepsi, Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi'nin birer üyesi oldular. Bir şehrin binlerce yıllık bilgisinin müzesi olan Anadolu Arabaları Müzesi, sadece eski araba müzesi olarak düşünülmedi. Anadolu'daki binlerce yıllık araba sanayisinin ve kültürünün canlı ve etkili birer köşe taşı olarak düşünülen müzedeki her araba, Anadolu tasarım tarihinin çok değerli ve anlamlı birer ürünü olarak tarihteki yerlerini aldılar. Tofaş CEO'su Antonio Bene'nin deyimiyle bu müze, "yeni ustaların, eski ustalara bir teşekkürü" idi. Ve yine Mösyö Bene'nin altını çizerek söylediği gibi: "binlerce yıl boyunca bu arabaları tasarlayıp üretenlere Bursa'dan ve Tofaş'tan selam olsun."
MÜZEDE HANGİ ARAÇLAR VAR
Faytonlar, kağnı arabaları, öküz arabaları, panyolar, çarklılar, yarım esebey, briçkalar, ilk arabanın yapıldığı atölye, eski tekerlekler, ilk üretilen Murat 124, Murat 131, Kartal ile Tofaş'ın son gözdeleri Doblo, Albea, Sporting...


C
Celal Bayar Müzesi

Türkiye'nin 3. cumhurbaşkanı Celal Bayar 1883'te Gemlik'e bağlı Umurbey köyünde doğmuştur. 1970 yılında onun adına bir vakıf kurulmuş ve bu vakıf köyde bir kütüphane, müze, sinema binası yaptırarak 15 bin ciltlik kütüphanesini, kendisine verilen tüm hediyeleri ve arşivini buraya hibe etmiştir. Daha önce "beni köyümden ve köylümden ayırmayın" diye vasiyette bulunan Celal Bayar, 22 Ağustos 1986 tarihinde, sevenlerinin ve köylülerinin gözyaşları arasında müzesinin bahçesinde toprağa verilmiştir. Naaşı, daha sonra devlet tarafından yaptırılan anıt mezara nakledilmiştir.

Cumalıkızık Etnoğrafya Müzesi
Tel:(224) 363 55 00
Bursa kent merkezine 10 km. uzaklıktaki Cumalıkızık köyünde yer alır. Müzenin kapalı kısmında köylüler tarafından bağışlanmış olan ve 18, 19, ve 20. yüzyıllarda kullanılmış olan aydınlatma ve ısınma araçları, mutfak eşyaları, tarım aletleri, silahlar, teknik malzemeler, av malzemeleri ile binek ve taşıma gereçleri; bahçesinde ise at arabaları, şaraphane, üzüm çiğneme teknesi, dibek taşı, yalak ve sütun başlıkları sergilenmektedir.


E
Enerji Müzesi
Merinos Parkı, Osmangazi-BURSA
Mustafa Kemal Atatürk’ün açılışını gerçekleştirdiği bir iplik ve kumaş fabrikası olan Merinos tesisleri sadece Bursa’nın değil, Türkiye’nin de en büyük yatırımlarından biriydi. Bursa’da 1938’de dokuma fabrikası olarak kurulan Merinos’un bir kısmı enerji trafosundan ilham alınarak müzeye dönüştürülmüştür.


Esat Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi
Muradiye Mah. II. Murad Cad. Şair Ahmedpaşa Medresesi
Tel: (224) 225 48 13 Belgeç: 225 42 42 537 - 319 19 52 bilgi@uluumay.com

Bursa’da, Şair Ahmet Paşa Medresesi’nde kurulan ve 18 Eylül 2004 tarihinde ziyarete açılan “Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi”nde, tarihi 17. yüzyıla uzanan Anadolu ve Osmanlı Rumelisi’nden çeşitli yerlere ait 70 kıyafet ve 400 parça takı sergileniyor. Anadolu Folklor Vakfı kurucu üyesi ve Bursa şube başkanı Esat Uluumay tarafından kırk yıllık bir birikim sonucu oluşturulan müzede geleneksel giyim-kuşamın ayrılmaz parçaları olan oyalar, keseler, kadın ve erkek başlıkları bohçalar, yazmalar, seccadeler, kolonlar, heybeler, yörük çuvalları, bakır eşyalar da sergileniyor. Müzenin ayrıca ney, hat, tezhip, ebru ve minyatür kurslarının verileceği; sergi talebinde bulunanların ihtiyacının karşılanacağı bir kültür merkezi olma özelliğini taşıması da planlanıyor.
Müzenin kurucusu Uluumay: “Kültürün en önemli ögelerinden biri, kıyafettir. Çünkü, kıyafet ve takı çok geniş konuları kapsıyor. Şu anda çok büyük paralar verseler, böyle bir müze yapılabilmesi mümkün değil. Elinde kıyafet olan çok az aile değerini anlayarak sakladı veya çoğu kıyafet yurtdışına gitti. Müzenin modasından tekstiline, dericiliğinden kuyumculuğuna kadar ana kaynak teşkil edecek bir yapısı var. Müze, görsel ve plastik sanatlara da kaynak olabilecek” diyor. TC Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ve çeşitli şirketlerin desteğiyle tamamlanan müzede bir de “Osmanlı Çay Bahçesi”nin açılması planlanıyor.

Müze içeriği hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız
Esat Uluumay hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız


H
Hünkar Köşkü Müzesi
Mollaarap Mah. Köşk Cad. Yıldırım- Bursa Tel:(224) 329 34 98




Hüsnü Züber Yaşayan Müze
Tel:(224) 221 35 42
Bursa’da Muradiye semtine adını veren padişah II. Murad’ın yaptırdığı Muradiye Camii ile medrese, hamam ve türbelerden oluşan Muradiye Külliyesi içerisindeki hamamın hemen arkasında yer alır. Müzenin bulunduğu ev önceleri (1836) "Devlet Konuk Evi" olarak ve daha sonra Rus konsolosluğu olarak kullanılmıştır.1877 yılında Üsküp’den (eski Yugoslavya) gelip Bursa’ya yerleşen Seyid Kahya evi satın almış. O ve mirasçıların ölümünden sonra hiçbir miras ilişkisi olmayan kişilerce 14 yıl hoyratça kullanılmış. 1988 yılında harita mühendisi ve sanatçı Hüsnü Züber, tüm yapıtlarını gelecek kuşaklara bir arada sunmak düşüncesiyle evi bu harap halinden alıp Prof . Dr. Sedat Hakkı Eldem’inTürk Evi adlı kitabındaki çizim ve fotoğraflarından yararlanarak 4 yıl süren titiz bir restorasyona tabi tuttu. Bina 27 Aralık 1992'de Hüsnü Züber Evi adıyla kapısını turizme açtı ve 1994 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne bağışlandı.
Müze her gün 10:00 –17:00 arası ziyarete açıktır.
1. Katta: 450 parça Türk tahta esyası üzerine dağlama-yakma çalışmayla birleştirdiği 600 Türk motifi koleksiyonu ile ağaç kaşık-kepçe derlemesi,
2. Katta: Devrin özelliklerine uygun döşenmiş yatak odası ve baş oda ile açık sofra izleyicilerin görüşüne sunulmaktadır.








Giriş



Kaşık Bölümü



Üst Kat- Salon



Giriş Katı