Ruh sağlığı insan hayatı için ileri derecede öneme sahiptir. Ruh sağlığını etkileyen de bazı faktörler vardır. Bu faktörler kişisel faktör ve çevresel faktör olmak üzere ikiye ayrılır. Gelin bu faktörlere yakından bakıp tedavi sürecinde nasıl adımlar atılması gerektiği üzerinde duralım.
Kişisel Faktörler;
1. Yaş Cinsiyet:
Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar sonucunda çoğu ruhsal hastalıklar belli yaş gruplarında ya da cinslerde görülmüştür. Mesela 40 ve 45-50 yaşlarında yaşlılık döneminde ruh sağlığı bozulmaları genellikle yaşlılığı kaldıramama, eski güzelliğin ve hareket kabiliyetlerinin azalması gibi nedenlerden ileri gelmektedir. Bu durum ruh sağlığını bozacak düzeylere kadar ilerliyorsa kişinin mutlaka ailesi tarafından psikolog yardımına başvurmak için ikna edilmesi gerekir.
2. Kişinin Alışkanlıkları:
Kişinin alışkanlıklarının ruh sağlığı üzerinde olumlu veya olumsuz yönden etkileri vardır. Uzun yıllar yaptığı bir alışkanlığı birden yapmaması veya o alışkanlığı bırakması onu boşluğa itebilir. Her zamanki yaptığı bir davranışın eksikliğini hisseder. Mesela uyuşturucu tiryakisi bir insan eksikliğinde bir boşluk hisseder. Ve bu boşluk eğer uzman gruplar ve bir uzman doktor desteği olmadan tek başına tecrübe ediliyorsa, ruh sağlığını bozabilir.
3. Meslek Yada Medeni Durumu:
Kişinin mesleği, sosyal durum ve ekonomik ihtiyaçlarından dolayı her zaman önemlidir. İnsan içinde sınıf ayrımları her zaman meslekten dolayı yapılagelmiştir. İş veren sınıfı, okumuşlar veya işçi sınıfı, devlet adamlar vb. gibi ayrımlar yapıldığından kendilerini diğer sınıflardan düşük gören bireylerin ruh sağlığı bozulabilir. Bu onları yalnızlığa ve hırçınlığa iter. Diğer üst sınıftaki kişilere kin gütmeye başlayıp düşman olabilirler.
DİKKAT!
Yukarıda saydığımız faktörler yalnızca bazı ruh sağlığına etki edebilecek faktörlerdir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, bu tarz durumların genellikle ya çok büyük sorunlar yaşamış ya da herhangi bir psikolojik rahatsızlığı bulunan insanlarda daha çok görüldüğüdür. Yani "aman ben yaşladım hadi benim psikolojim bozulsun" diye bir şey söz konusu bile olamaz. Ruh sağlığını etkileyebilir ancak yine siz kendi kendinizi tedavi edebilirsiniz düşünerek, tabi daha başlangıç safhalarındaysa.
İleri safhalarda ruh sağlığınızın bozulduğundan kesinlikle eminseniz veya yakınlarınızdan birinin ruh sağlığı durumundan endişeleniyorsanız mutlaka uzman yardımına başvurmalı, yaşanabilecek en kötü senaryoları düşünerek bir an önce önlem alıp tedavi sürecine girmelisiniz.
Bu kişisel faktörlerin haricinde çevresel faktörlerde bildiğiniz gibi şiddet görme, yanlış yetiştirilme, büyük kayıplar vb. oldukça etkili olmaktadır.
İnsan sağlığı ne kadar önemli ise ruh sağlığı da bir o kadar önemlidir. İnsan fiziksel olarak ne kadar sağlıklı olursa olsun unutmayın ki ruh sağlığı kötü ise çevresindekilere ve kendine zarar verebili