Zerdeçallı süt sağlık ve canlılığı artırmak için geleneksel Ayurveda içeceğidir. Genellikle uykuyu getirir, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı, hazımsızlık, ishal, irritabl bağırsak sendromu, Crohn hastalığı, adet krampları, baş ağrısı ve artrit de dahil olmak üzere birçok hastalığı iyileştirmek için geceleri içilebilir.
Ayrıca, meme, karaciğer, kolon ve prostat gibi kanserlere karşı vücuda direnç verir, depresyonu azaltır, sindirim sağlığına yardımcı olur, karaciğer detoksunu sağlar, kanı temizler, kan dolaşımını artırır, yaraların iyileşmesini hızlandırır, ağrıyı azaltır, kalp-damar hastalıklarına karşı korur.
Zerdeçalın, içeriğindeki kurkuminden gelen güçlü antioksidan, anti-inflamatuar, analjezik ve antiseptik özellikleri vardır. Zerdeçal, Ayurveda ve geleneksel Çin tıbbında kullanılır.
Zerdeçalın sağlık yararları ona karabiber eklenerek geliştirilmiştir. Araştırmalara göre karabiberde bulunan piperin, vücudun kurkumini iyi absorbe etmesine yardımcı olan bir bileşiktir.
Ayrıca, tarçın ve kakule gibi diğer baharatlar ekleyerek tadın yanı sıra zerdeçallı sütün sağlığa faydaları arttırılmıştır. Tarçın kötü kolesterolü azaltır ve dolaşımı iyileştirir, kan şekerini kontrol eder.
Kakule, sindirimi geliştirir, detoksifikasyona yardımcı olur ve kötü nefes kokularını önler.
Evde Zerdeçallı sütü nasıl yapacaksınız?
İhtiyacınız olacak şeyler:
Süt (az yağlı)
Zerdeçal
Karabiber
Tarçın
Kakule
Hindistancevizi yağı
Bal
Yapılışı:
Bir tencereye bir bardak süt dökün ve ocağınızı açın. İçine yarım çay kaşığı zerdeçal, bir çay kaşığının dörte biri kadar karabiber, küçük kabuk tarçın, bir tutam kakule tohumu, yarım çay kaşığı hindistan cevizi yağını ilave edin.
Bütün karışımları bir kaç dakika pişirin. Ardından süzün. İsterseniz tatlandırmak içinde biraz bal ilave edebilirsiniz.
Ev yapımı baharatlı zerdeçal sütü artık hazırdır. Yatmadan önce geceleri için.
İpuçları
Veganlar Hindistan cevizi sütü veya badem sütü ile bu tarifi yapabilirler.
Eğer varsa taze çekilmiş karabiber kullanın o zaman karışımın içine ¼ çay kaşığından daha az karabiber kullanın
Eğer tarçın çubukları yoksa, ½ çay kaşığı toz tarçın kullanın
İsterseniz, karışımın içine yarım çay kaşığı toz zencefil veya bir çay kaşığı rendelenmiş zencefil ilave edebilirsiniz.
Eğer bir defada çok içecek yapmak istiyorsanız, bir macun oluncaya kadar orta ateşte ¼ fincan zerdeçal tozu, karabiber tozu ½ çay kaşığı ve yarım fincan su ile karıştırın. Melde ettiğiniz macunu buzdolabında saklayın. Her gece sütü ısıttırken içine dört bir çay kaşığı oranında içine koyun, tarçın ve kakuleyi ilave edin.