Bazı meyve ve sebzeler olgunlaşırken etilen adı verilen bir gaz üretir. Bu gaz zamanından önce kendisine duyarlı gıdaları hızlı bir şekilde olgunlaştırır. Bu yüzden etilene duyarlı yiyecekler, etilen üreten gıdalardan uzak tutmanız gerekir. Avokado, muz, kavun, kivi, mango, nektarin, armut, erik ve domates, örneğin elma, brokoli, havuç, yeşil yapraklı sebzeler ve karpuz farklı bir yerde muhafaza edilmelidir.
İşte aldığınız meyve ve sebzelerin nasıl saklanması yönünde ipuçları:
Patates, soğan ve domates serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Ancak buzdolabına koymayın. Çünkü soğuk tatlarını bozacaktır.
Tezgahın üzerine armut, şeftali, erik, kivi, mango, kayısı, avokado, kavun, muz ve benzeri olgunlaşmamış meyve ve sebzeler saklayın. Bu meyveler olgunlaştığı zaman buzdolabına koyabilirsiniz.
Muzun kabukları koyu kahverengiye dönecektir ama içi değişimden etkilenmez.
Salata yeşilliklerini ve taze otları hava almayan torbalar içinde saklayabilirsiniz.
Portakal, mandalina, limon ve diğer turunçgilleri delikli bir torba içinde karanlık, serin ve güneş ışığı almayan bir yerde bir haftadan uzun süre saklayabilirsiniz.
Kerevizi alüminyum folyoya sarın ve buzdolabında sebzelik bölümünde saklayın.
Havuç, marul, brokoli gibi yiyeceklerin danayıklılığı uzun olmadığı için buzdolabında ayrı ayrı plastik kutuların içinde tutun. Ancak nem bu sebzelerin kısa sürede bozulmasına neden olacağı için kuru olduklarından emin olun.
Yapraklı olarak aldığınız ananasın üst yapraklarını kesin ve baş aşağı saklayın. Böylece ananasın dibe çöken şekerini dağıtmış olursunuz hem de daha uzun süre seaklarsınız.
Çileki yiyeceğiniz zaman yıkayın. Bekletme sırasında kesinlikle çileği yıkamayın.
Yıkadığınız meyveleri iyice kurulayın. Sonra bekleteceğiniz cam kabın içine kağıt havlu koyun. Hem sizin her buzdolabın açtığınızda görmenizi sağlayacak hem de nemi çekecektir.
Not:
Neye ihtiyacınız varsa onları satın alın. Fazla alarak meyve ve sebzelerin bozulmasına izin vermeyin. Unuttuğunuz ve bozulmaya başlayan meyveleri komposto yapabilirsiniz.