Çiğ olarak tüketilen her meyve ve sebze tüketilmeden önce mutlaka dikkatle yıkanmalı ve kimyasal ilaçlardan, bakterilerden ve toprak kalıntılarından arındırılmalıdır. Ancak yeşilliklerde bu durum daha da fazla özen gerektirir. Çünkü yeşillikler hem çiğ olarak tüketildiği için mikroplardan arındırmak daha zordur, hem de yapraklar arasında kalmış kum ve toprak parçaları olma ihtimali fazladır. Bu sebeple yeşillikleri yıkamak diğer meyve sebzelere göre daha fazla dikkat gerektirmektedir.
Yeşillikler Yıkanmadan Önce Nasıl Hazırlanmalıdır?
Marketten veya pazardan alınan veya tarladan toplanan yeşillikleri yıkamadan önce köklerinin mutlaka kesilmesi gereklidir. Yeşilliklerinin köklerinin kesilmesi temizlik suyuna daha az toprak bulaşmasına sebep olur. Ayrıca yeşillikler içerisine saklanmış şekilde bulunan çürümüş veya sararmış yaprakları görmeyi ve onlardan da kurtulmayı sağlamaktadır.
Yeşillikler Nasıl Yıkanmalıdır?
Kökleri kesilmiş ve çürümüş, bozulmuş olan yaprakları ayıklanmış olan yeşillikler artık yıkanmak ve temizlenmek için hazırdır. İçeriğinde kum, toz gibi gözle görülür parçalar olabildiği gibi gözle görülmeyen mikroplar ve bakteriler de bulunur.
Yeşillikleri ilk önce Gözle görülmeyen mikroplardan ve bakterilerden arındırmak gereklidir. Bu durumun sağlanabilmesi için 1/3 oranında hazırlanmış sirkeli veya limonlu suyun içerisine konulan yeşillikler en az 10 dakika bu suyun içerisine bekletilmelidir. Yeşillikleri limonlu veya sirkeli suda bekletme süresi 15 dakikayı geçmemelidir, aksi takdirde suda çözülen bir vitamin türü olan C vitamini açısından zengin olan yeşillikler vitamin değerini kaybedebilir. Yeşilliklerin vitamin değerini kaybetmemesi için dikkat edilmesi gereken bir nokta da limonlu veya sirkeli su içerisinde bekletilen yeşilliklerin küçük parçalar halinde olmamasıdır. Küçük parçalara bölünerek bekletilir ise suya nüfuz eden alan arttığından dolayı vitamin değeri daha çabuk kaybolur. Oysa büyük parçalar halinde bekletilen yeşillikler hem bakteri ve virüslerden arınır hem de vitamin değerini büyük oranlarda kaybetmez.
Sirkeli veya limonlu suyun içerisinde bekletilen yeşilliklerin arasında kalmış toz, kum ve kirlerden arındırmak için son olarak yavaşça akan suyun altında yaprakları güzelce yıkamak gerekmektedir. Bu işlemler sayesinde kum, toz ve toprak yeşilliklerden arınır ve yeşillikler tüketilmeye hazır hale getirilir.
Bu işlemler doğru şekilde yapılmaz ve kumlar veya bakteriler yeşillikler arasında saklı kalır ise, bu yeşillikleri tüketen kişilere virüs veya parazitler bulaşabilmektedir. Bu da insanların hasta olmasına ve büyük sağlık problemleri ile uğraşmasına yol açar.
Yeşillikler Yıkandıktan Sonra Nasıl Muhafaza Edilmelidir?
Yıkanma işlemi biten yeşillikler, tamamen kumdan ve tozdan arındırıldıktan emin olunduktan sonra kurutulma işlemine geçilir. Son yıllarda kurutma işlemi için piyasada sebze kurutucuları satılmaya başlanmıştır. Sebze kurutucuları hem çok pratik hem de çok kullanışlıdır. Bu kurutucularda kurutulan yeşilliklerin suyu düzgünce süzüldükten sonra ıslak bir havlu üzerinde neminin tamamen alınması için bekletilir.
Kirlerden arınmış ve nemi alınmış yeşillikler altına kâğıt havlu serilmiş derin bir kap içerisine konulup kapağı sıkıca kapatılarak iki hafta süre ile taze şekilde bekletilebilmektedir.