Uyku, yaşamımızı devam ettirebilmemiz için ihtiyaç duyduğumuz en rahatlatıcı, mutluluk verici ve tabii ki en gerekli şeylerden birisi. Her gece gözlerimizi kapattığımızda vücudumuzu bir sonraki güne hazırlamak için inanılmaz bir süreç başlıyor ve vücudumuz bir bakıma şarj oluyor. Ancak yeterli uyuyamazsak, bu süreç yarım kalıyor ve bizi bir sonraki gün bir dizi rahatsızlıklar bekliyor. Gözle görünür etkileri uykusuzluk, yorgunluk veya konsantrasyon bozukluğu gibi yaşamaya alışkın olduğumuz sorunlar olsa da, uykusuzluk uzun vadede daha ciddi rahatsızlıklara davetiye çıkarabiliyor.
Elbette aşağıdaki tüm hastalıkların oluşumunda genetik faktörler, yaş, kilo, beslenme ve hayat tarzı gibi nedenler de büyük rol oynuyor. Peki temel nedenlerinden biri uykusuzluk olarak gösterilen bu hastalıklar neler?
Alzheimer
Johns Hopkins Üniversitesi’nin 2013 yılında yaptığı bir araştırmaya göre, uykusuzluk Alzheimer hastalığının ortaya çıkmasına ve çıktıktan sonra da gelişiminin hızlanmasına neden oluyor. Çünkü eksik uyuduğumuzda, beyin ileride bunamaya yol açabilecek “atıklarından” arınamıyor.
Obezite ve Diyabet
Çok uyuyarak kilo verenlerin hikayelerini duymuşsunuzdur. Tabii ki kilo vermenin tek sırrı olmasa da, az uyumanın obeziteye ve buna bağlı olarak diyabete yol açtığı bilimsel araştırmalar tarafından ispatlandı. Metabolizma hızını etkileyen yağ asitleri ve uyku arasındaki bağlantıyı araştıran bilim insanları, daha az uyuyan insanlarda bu yağ asitlerinin daha fazla olduğunu ve buna bağlı olarak insülin direncinin de yüksek olduğunu gördüler.
Kalp ve Damar Hastalıkları
Kalp ve damar hastalıklarının uykusuzluğa bağlı olarak ortaya çıkabildiğini araştıran araştırmacılar, 14 yıl boyunca 25-64 yaş aralığındaki 657 kişiyi incelediler ve kalp rahatsızlığı geçiren hastaların 2/3’ünde uyku problemi de görüldüğünü tespit ettiler. Aynı zamanda, uyku problemi yaşadığını söyleyen hastalarda inme riskinin de diğer hastalara oranla neredeyse 2 kat fazla olduğu görüldü.
İntihar Eğilimi
Şaşırtıcı olsa da, Stanford Tıp Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırma önceki depresyon geçmişine bağlı olmaksızın, az uyuyan kişilerde intihar eğiliminin fazla olduğunu gösterdi.
Kolit
Crohn Hastalığı olarak da bilinen kolit iltihabi bir bağırsak hastalığı. Ve yapılan araştırmalara göre az ya da fazla uyumaya bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Altı saatten az veya dokuz saatten fazla uyuma alışkanlığınız varsa, kolit gibi bağırsak hastalıklarına yakalanma riskiniz de fazla olabilir.
Prostat Kanseri
Sadece gece karanlıkta uyurken salgılanan bir hormon olan melatonin hormonu, kansere karşı da koruyucu görev görüyor ve tümör oluşumunu da engelliyor. Buna bağlı olarak yapılan araştırmalarda 67-96 yaş aralığındaki uyku problemi yaşayan erkeklerin %60’ında prostat kanseri riskinin arttığı gözlendi. Aynı zamanda düzensiz uykuya sahip hastaların, bu hastalığın ileri aşamalarına gelme ihtimallerinin de daha yüksek olduğu belirlendi.