Zerdeçal, çok yaygın bir bitkidir. Dünyanın birçok yerinde “baharatlar Kraliçesi” olarak anılmaktadır. Biber gibi aroması, keskin tadı ve altın rengi vardır.
Amerikan Kimya Derneği Dergisi göre, zerdeçal antioksidan, antiviral, antibakteriyel, antifungal, antikarsinojenik mütajen ve anti-inflamatuar özellikleri bulunuyor.
Zerdeçal ayrıca, protein, diyet lifi, niasin, Vitamin C, Vitamin E, Vitamin K, potasyum, kalsiyum, bakır, demir, magnezyum ve çinko gibi çok sayıda sağlıklı besinleri de içinde bulundurur. Bütün bu faktörler nedeniyle zerdeçal, genellikle sağlık sorunlarını tedavi etmek için kullanılır.
Zerdaçalın nasıl kullanmanız gerektiği konusunda düşünüyorsanız, size kullanabileceğiniz 7 alanı anlatacağız.
- Evinizde zerdeçalı yeni kullanmaya başlayacaksınız o zaman size önerimiz sabah kahvaltısında yumurtanın üzerine serpmenizdir. Yumurtaya çok hoş bir tad ve görünüm vermektedir.
- Kavrulmuş sebzelerle birlikte kullanabilirsiniz. Zerdeçal biber gibi sebzelerinize tad verebilir. Karnabahar, patates gibi kök sebzelere çok yakışır.
- Yapacağınız pilavın üzerine ince bir şerit halinde zerdeçal ekebilirsiniz. Hem pilavınız renklenecektir hem de hafif bir lezzet verecektir.
- Yeşilliklerle deneyin. Sote ya da lahana, karalahana sebzelerin üzerine zerdeçal ekebilirsiniz.
- Çorbalarda kullanın. Sebze veya tavuk suyu çorbaların içine yine zerdeçal ekebilirsiniz. Hem çorbanın tadını lezzetlendirir hem de ısınmanızı sağlar.
- Taze zerdeçal kökünün suyunu çıkarabilir ve bu suyu tatlıların içinde kullanabilirsiniz. Zerdeçalın keskin lezzeti tatlılar içinde maskelenecektir.
- Çayını yapın. Dünyevi ve rahatlatıcı içecek yapmak için sütün içine bal ve zerdeçal ekleyerek pişirin.
Ek ipucu: Zerdeçalı sağlık açısından kullanmak isityorsanız içine bir miktar karabiber de eklemeyi unutmayın. Yapılan araştırmalar, karabiber ile zerdeçalın etkileşime geçtiğini ve sağlık açısından çok daha yararlı bir hale geldiğini gösteriyor.
Dörtte bir fincan zerdeçalın içine yarım çay kaşığı karabiber eklemeniz yeterli olacaktır.