ğız kokusu, insanların çevrenizden uzaklaşmasına neden olan ve daha kötüsü bazı hastalıkların belirtisi olabilen, oldukça can sıkıcı bir durumdur. Eğer aşağıdaki yöntemleri uygularsanız, tertemiz bir nefese sahip olabilirsiniz. Ancak yine de geçmiyorsa, bir doktora görünmeniz gerekebilir.
Yöntem 1 – Ağız Temizliğine Özen Gösterin
Dişlerinizi her gün fırçalayın. Ağız kokusunun ilk sebeplerinden biri ağızda kalan yemek kalıntıları ve bakterilerdir. Diş fırçanıza mercimek kadar macun sıkın ve fırçayı damaklarınıza 45 derecelik açı oluşturacak şekilde tutarak dişlerinizi fırçalayın. Fırçayı ne hafif ne çok sert kullanın. Diş fırçalamak için ideal süre 3 dakikadır. Dişlerinizi günde en az 2 kez fırçalayın. Dişlerinizi fırçalarken dilinizi, damağınızı ve damaklarınızı da fırçalamayı ihmal etmeyin.
Dilinizi Fırçalayın. Etkin bir ağız temizliği için sadece dişlerinizi fırçalamak yeterli değildir. Dilinizin dokusu oldukça pürüzlü olduğu için aralara yerleşen bakterileri temizlemek zordur. Bu nedenle satın alacağınız bir dil fırçası veya yumuşak uçlu bir diş fırçasıyla dilinizi arkadan öne doğru fırçalayın.
Diş İpi Kullanın. Diş ipi kullanmak, pek yaygın olmasa da, en az diş fırçalamak kadar önemlidir. Diş ipi kullanmayı, diş fırçalamak kadar sıradan bir alışkanlık haline getirmelisiniz. İlk zamanlarda diş etlerinizde kanama meydana gelse de, bunun sebebi belki de aylardır diş etinizle dişiniz arasında sıkışıp kalmış yemek parçaları olabilir. Eğer cesaretiniz varsa böyle durumlarda diş ipini koklayın. Ağız kokunuzun neyden kaynaklandığını hemen anlayacaksınız.
Ağız Çalkalama Suyu Kullanın. Ağız çalkalama suları, hem ağzınızın içinde genel bir hijyen sağlar hem de ağzınızı nemli tutarak koku oluşmasını önler. İçeriğinde klor dioksit bulunan ağız çalkalama sularını tercih edin. Ağız kokusunu oluşturan bakteriler dilin çok çok arkalarında barındığı için (bu bölgelere diş fırçasıyla erişmeniz mümkün değildir) klor dioksit içeren ağız çalkalama sularıyla bu bakterilerden kurtulabilirsiniz. Dişlerinizi fırçalamadan veya diş ipiyle temizlemeden hem önce hem de sonra ağız çalkalama suyuyla gargara yapmanız, tüm bakterilerin yok edilmesini sağlayacaktır.
Yöntem 2 – Alışkanlıklarınızı Değiştirin
Sakız Çiğneyin. Herhangi bir sakızı çiğnemek ağız kokusunu önlemede yardımcıdır. Çünkü ağzın tükürük salgılamasını sağlar. Ancak tarçın aromalı sakızları tercih ederseniz, bakterilerin yok edilmesine daha fazla katkıda bulunmuş olacaksınız. Şekersiz, xylitol’la tatlandırılmış sakızları tercih edin çünkü şeker bakterileri besleyerek daha fazla koku oluşmasına neden olur.
Ağzınızı Nemli Tutun. Kuru bir ağız, kokan bir ağızdır. Sabah uyandığınızda ağzınızın kötü kokması bu nedenledir. Uyku süresince daha az tükürük üretilir ve bu da bakterilerin ortaya çıkmasına neden olur. Tükürük ise antiseptik özelliğinden dolayı bakterileri yok eder ve kötü koku oluşmasını engeller. Ağzınızı yıkaması için bol bol su için ve sık sık ağzınızı suyla çalkalayın. Ancak buna rağmen ağız kuruluğunuz kronik olmaya başlamışsa, başka bir rahatsızlığın belirtisi olabileceği için doktora görünmeniz gerekebilir.
Sigara İçmeyin. Sigara içmemek için daha başka bir nedene ihtiyacınız olmadığını biliyoruz. Ancak sigara, ağızdaki kokuların da ilk sebeplerinden biridir. Bazı durumlarda sigaraya bağlı ağız kokusu, ağız kanserlerinin belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Böyle durumda derhal doktorunuza görünmeniz gerekmektedir.
Yöntem 3 – Beslenmenizi Değiştirin
Kokulu yiyecekler tüketmeyin. Vücudumuz yiyeceklerin kokularını ve aromalarını da emdiği için, bir şeyler yedikten saatler sonra bile bu kokuları duyabiliriz. Çok keskin kokusu olan yiyecekleri tüketmemeye çalışın, ya da en azından yedikten sonra dişlerinizi mutlaka fırçalayın. Ancak beslenmeniz için oldukça faydalı olan, fakat çok keskin kokuları olan soğan, sarımsak gibi besinleri ya da baharatları tamamen beslenmenizden çıkartmak yerine azaltmayı deneyin.
Kahve ve alkolü azaltın. Bu içeceklerde bulunan kimyasal bileşenler ağzınızın içindeki yapıyı değiştirerek bakterilerin oluşmasına uygun bir ortam sağlar. Eğer bu içeceklerden uzak durmak istemiyorsanız, kahve veya alkol içtikten sonra ağzınızı bol suyla veya 1 ölçek karbonat ve 8 ölçek suyu karıştırarak hazırlayacağınız gargara suyuyla ağzınızı çalkalayın. Bu işlemden yaklaşık 30 dakika sonra da dişlerinizi fırçalayın. Ancak kahve veya alkol tükettikten hemen sonra dişlerinizi fırçalamayın çünkü bu tip içeceklerin içindeki asitler, fırçalarken oluşabilecek aşınmalara karşı dişlerinizi daha hassas hale getirecektir.
Daha fazla karbonhidrat tüketin. Çok az karbonhidrat tüketmek de ağız kokusunun nedenlerinden biri olabilir. Eğer karbonhidrat yerine yağ yakan bir diyet uyguluyorsanız, en azından elma veya muz gibi yüksek karbonhidrat içeren ancak sağlıklı besinlere ağırlık vermeyi düşünebilirsiniz. Oruç tutanların veya anoreksi hastalarının ağızlarının kokması da bu nedenledir. Ayrıca, C vitamini de ağızdaki bakterilerin yok edilmesinde yardımcıdır.
Yöntem 4 – Tıbbi Destek Alın
Doktorunuzla görüşün. Eğer yukarıdaki tüm yöntemleri denediyseniz, ancak yine de ağız kokunuzdan kurtulamadıysanız, tıbbi destek gerektiren bir hastalığınız olabilir. Hormon bozukluğu, enfeksiyon veya vücudunuzdaki başka bir rahatsızlık bu kokunun nedeni olabilir.
Bademcik taşlarını araştırın. Yemek artıkları, balgam ya da bademciklerde toplanan diğer bakteriler beyaz noktalar halinde görünebilir. Bu beyaz noktalar çoğu kez boğaz enfeksiyonlarıyla karıştırılır ancak bu bademcik taşlarının çoğu aynada sizin görebileceğiniz şekilde olmaz fakat ağız kokunuzun nedenlerinden biri olabilir.
Eğer bademciklerinizin üzerinde bu beyaz noktaları görürseniz, bir kulak çubuğu yardımıyla, hafifçe bu beyazlıkları almaya çalışın. Eğer alabilirseniz ve sıvı bir kıvamı varsa, muhtemelen boğaz enfeksiyonudur. Ama pamukla alamadıysanız ve sertse, ayrıca metalik bir tat hissediyor ve yutkunurken zorlanıyorsanız, o zaman bademcik taşınız var demektir.
Diyabet ihtimalini düşünün. Eğer tip 2 diyabetiniz varsa, ağız kokusunun nedenlerinden biri bu olabilir. Çünkü tip 2 diyabet vücudunuzun glikoz yerine yağ yakmasına neden olur ve bu da köktü kokuya sebep olan keton kimyasalının açığa çıkarır. Aynı zamanda tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan metformin de ağızda kötü kokuya sebep olabilir. Mümkünse doktorunuzdan başka bir tedavi yöntemi uygulamasını isteyebilirsiniz.
Diğer hastalıkları göz önünde bulundurun. Tüm bunlar dışında, bazı enfeksiyonlar, böbrek yetmezlikleri veya diğer böbrek rahatsızlıkları da ağızdaki kötü kokunun nedenlerinden olabilir. Eğer bunların hiçbiri ağız kokunuzun önlenmesine çare olmadıysa, mutlaka doktorunuza başvurun.