Kış akşamlarının içimizi ısıtan, kendimizi iyi hissettiren içeçeğidir ıhlamur. Kimimiz ısınmak için, kimimiz tedavi olmak için, kimimiz de hastalıktan korunmak için bol bol tüketiriz.
Anavatanı kuzey yarımküre olan ıhlamur, ıhlamurgiller (Tiliaceae) ailesinden Tilia cinsini oluşturan bitki türlerine verilen addır. Yunanca lif anlamına gelen tilos sözcüğünden geldiği düşünülmektedir. Tilia cordata (küçük yapraklı ıhlamur) ve Tilia platyphyllos (büyük yapraklı ıhlamur) en çok rastlanan ıhlamur ağacı türleridir.
Ihlamur ağacı çok uzun ömürlü bir ağaç olup yaklaşık 2500 yıldır bilinmektedir. Çiçeklerinin güzel kokusu ve gölge veren ağacı nedeniyle bahçe, park ve yol kenarlarına dikilir.
Ülkemizde çeşitli türleri İstanbul, Bursa, Çanakkale, Tekirdağ, Hatay, Bolu, Zonguldak, Samsun, Giresun, Çoruh, Kars ve çevresinde yetişir.
Ilıman iklimi seven ıhlamur, kışın yapraklarını döker ve bahar aylarında toplanmak üzere yapraklarını açar.Çiçekler saplarının bağlı olduğu yapraklarla birlikte toplanır ve bu işlem çiçek açtıktan sonraki 4 gün içerisinde yapılmalıdır. Kurutulma işlemi sıcak olmayan yerlerde yapılmalı ve çiçeğe kokusunu veren uçucu eterli yağ etkisini kaybedeceğinden serin ve nemsiz yerlerde bez torbalarda saklanmalıdır. Bir yıldan uzun süre bekletilmeden tüketilmelidir.
Soğuk algınlığında vücudun direncini artırarak tedaviye yardımcı olan ıhlamur, terlemeyi başlatıcı özelliğinden dolayı grip ve öksürük gibi rahatsızlıklarda sık sık kullanılır.
Ihlamur İçerisinde bulunan saponin maddesi nedeniyle balgam söktürücü etkiye sahiptir.
Kas spazmlarını giderir ve sindirim sisteminin daha rahat çalışmasını sağlar.
Ayrıca soğuk kış gecelerinde içilen bir fincan limonlu ıhlamur sizi sakinleştir ve dinlendirir.
Pamukla pansuman yapılarak göz çapaklanmalarını önlemeye yardımcıdır.
Ihlamur Çayı Nasıl Yapılır:
1 tutam ıhlamur çiçeği, 1 bardak kaynatılmış suya atılır. Uzun sürmeyecek kadar (1-2 dakika) kaynatılır ve 6-7 dakika demlendikten sonra süzülür. İçerisine tarçın, karanfil, limon, ayva ve elma kabuğu katılabilir. Biraz bal ile tatlandırılıp sıcak içilir.