Havalar iyice soğumaya başlamış, kış da artık kapılarımızı zorlamaya başlamışken, televizyon karşısında, battaniye altında yenilen o sıcacık kestanelerin de kokusu da burunlarımız geliyor. Kış mevsiminin en güzel şeylerinden biri olan kestane, mükemmel bir lezzete sahip olmasının yanı sıra sağlığımız için de oldukça faydalı. İşte kestanenin onu daha da severek yemenizi sağlayacak faydaları!
- İçeriğinde bol karbonhidrat ve lif bulunduran kestanenin yapısına yüksek miktarda nişasta bulunur. Doyurucu özelliği bulunan kestanenin besleyici özelliği de yüksektir.
- Vitamin ve mineral zengini kestanenin içinde bol miktarda B1, B2 ve C vitamini; demir, kalsiyum, fosfor, sodyum, klor, potasyum, çinko ve mangan gibi mineraller bulunur.
- Çok güçlü bir anti-oksidan kaynağı olan kestane kanser hastalığına karşı da koruyucudur.
- Gluten içermediği için çölyak hastaları tarafından güvenle tüketilebilir.
- Omega 3 ve omega 6 yağları içeren kestane hafızayı güçlendirir ve Alzheimer hastalığına karşı koruma sağlar.
- Enerji verir, fiziksel ve zihinsel yorgunluklara iyi gelir.
- Sindirim sistemini düzenleyerek ishale ve kabızlığa karşı koruma sağlar.
- Kan dolaşımını hızlandırır.
Kestane Nasıl Pişirilmelidir?
Kestanenin faydalarından en yüksek oranda yararlanmak isterseniz, kestaneyi haşlayarak tüketmeniz önerilmektedir. Ateşe çok yakın olarak pişirilen kestanelerde oluşan serbest radikaller kanserojen etki ortaya çıkarabilmektedir.
Kestaneyi haşlayarak tükettiğiniz takdirde enerji değerini %25 oranında azaltabilirsiniz. Fakat sodyum ve potasyum miktarları da küçük bir oranda azalacaktır.
Kestaneyi tavada veya fırında kavurarak yemeyi tercih ederseniz de içindeki şeker oranının yani enerji değerinin %10 oranında artacağını belirtmekte fayda var.
100 gr kestaneyi haşlayarak yerseniz yaklaşık 120 kalori, fırın veya tavada kavurarak pişirirseniz ise yaklaşık 200 kalori alacaksınız.
Kimler Kestane Tüketmemelidir?
İçeriğindeki yüksek orandaki karbonhidrat nedeniyle kilo problemi olanların ve şeker hastalarının kontrollü şekilde tüketmeleri önerilir. Bu kişiler günde en fazla 5 orta boy kestane tüketmelidir.